Påskgodis 2012

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Årets påskgodis blev två olika sorter. Nougat- och marsipanägg och pistagekrokant.
Båda godissorterna blev mycket goda! När man gör pistagekrokanten ska man ju använda osaltade pistagenötter. Jag hittade bara saltade i butiken, så jag köpte lite osaltad nötblandning istället. Blev också gott med det! Lite som daim, fast ändå lite annorlundare.
Nougat- och marsipanäggen är enkla att laga. Gjorde dem också förra året, men då doppade jag bara halva ägget i chokladen. I år blev det hela ägget, eftersom dom inte alls blev fina efter att jag hade satt runt marsipan runt nogaten och format till ägg. Marsipanen sprack lite och nougaten smälte och syntes lite. Då blir det ju ändå mycket finare att doppa allt i choklad och pynta med strössel så att inte det fula syns. Men innehållet är ju ändå gott! ”Insidan är det som räknas”.
Receptet på pistagekrokanten kommer från en Allers tidning.

Nougat- och marsipanägg:
nougat
marsipan
vit choklad
strössel

Rulla nougaten till små kulor. Ta en bit marsipan. Platta ut till en rund platta och placera nougatkulan ovanpå. Rulla så att marsipanen täcker nougaten och forma till ett ägg. Gör så med resten av marsipanen. Smält chokladen över vattenbad och doppa äggen i chokladen. Dekorera med strössel. Låt stelna på ett bakplåtspapper.

Pistagekrokant:
50 g smör
4 msk strösocker
2 msk ljus sirap
2 msk vetemjöl
2 tsk kakao
3 msk grovhackade pistagenötter
100 g mörk- eller mjölkchoklad

Koka upp smör, socker, sirap, mjöl, kakao och nötter i en kastrull under omrörning. Sänk värmen. Koka i 5 minuter under omrörning. Häll ut massan på en bakplåtspappersklädd bricka och forma till en rektangel. Låt stelna i kylskåp. Bryt chokladen i bitar, smält den över vattenbad. Bred ut chokladen över den kalla krokanten. Låt stelna i kylen. Skär i bitar med en kniv.

//Matilda

Kategorier: Matildas KafferepTags:

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.