Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Förra veckoslutet gjorde jag den här desserten snabbt efter en middag. Den är mycket enkelt att laga och går alltså också ganska snabbt att göra. Smakerna passar bra ihop, mjuka och lite söta äpplen tillsammans med len grädde, syrlig lemon curd och knapriga dinkelsmulor gjorda av dinkelflingor. Mycket gott helt enkelt!

Äppelkompott med citron, grädde och dinkelsmulor:
4 port.

Kompott:
3 äppel
2 dl vatten
1 kanelstång
1/4 dl strösocker
rivet skal av 1/2 citron

Dinkelsmulor:
en stor klick smör
1 1/2 dl dinkelflingor (t.ex Saltå Kvarn)
1/2 dl havrekli
1/4 dl strösocker

några msk lemon curd (hemgjord eller köpt, på burk)
ca 2 – 3 dl vispgrädde

Kompott:
Skölj och skala äpplena. Skär i små tärningar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, kanelstång och socker. Låt koka tills äpplena är mjuka, men inte så länge att dom går mycket sönder, ca 5 min.
När kompotten är klar, tillsätt rivet citronskal.

Dinkelsmulor:
Lägg smörklicken i en stekpanna och låt den smälta. Tillsätt dinkelflingor, havrekli och socker. Låt sockret smälta och rosta dinkelflingorna lite. Ställ åt sidan att svalna lite.

Vispa grädden. Ta fram fyra skålar och börja varva. Börja med att lägga äppelkompott på bottnet. Lägg på en klick lemon curd, grädde och dinkelsmulor. Sätt sedan kompott igen, lemon curd, grädde och till sist dinkelsmulor på toppen. Jag fick alltså två lager, men om du har större/djupare skålar kan du göra flera lager. Då kanske det bara räcker till ca 2 port.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.