Vad äter vi egentligen?

  Skrivet den   av   8 kommentarer

I modersmålen i skolan skulle vi skriva en uppsats om något ämne och jag valde tillsatser och om vad vi äter. Jag är intresserad av det och tycker INTE om tillsatser och E-ämnen! Här kommer min uppsats, kommentera gärna vad ni tycker om den 🙂
Vad äter vi egentligen?
”Tillsatserna är inte farliga för vad de är! De är farliga för vad de har att dölja: En råvara av dålig kvalité!”  
Sébastien Boudet, Brödpassion

Varje dag stoppar vi i oss massor med fabriksgjorda produkter, fullproppade med tillsatser. Vi vet egentligen inte alls vad vi äter och vad vi får i oss, eftersom vi inte oftast bryr oss och har tid att titta på innehållsförteckningarna när vi handlar mat i butiken. Det finns 316 tillsatsämnen som är tillåtna i alla EU-länder, och som har massor med konstiga namn.  Vad vet vi egentligen vad kaliumpropionat, alfa-tokoferol, xantangummi, kaliumalginat och guanylsyra är? Vi har ingen aning om det och det skrämmer mig. Man får i sig konstiga tillsatser när man i princip äter vad som helst! Småbarnsfamiljer och studerande har lite tid och ork att göra hemlagad mat på vardagen när det är läxor, hobbyn och massor med annat man ska hinna med under dagen. Då är det väldigt vanligt att man bara köper hem ett paket fiskpinnar från frysen eller köttbullar. Men det finns så mycket tillsatser i dem och inte 100 % med kött och fisk. I köpta, fabriksgjorda köttbullar finns det bara ca 60 – 70 % kött, smakförstärkare, köttarom för att få en äkta köttsmak, stabiliseringsmedel, mononatriumglutamat m.m. Jag själv är uppvuxen med äkta, hemlagad mat nästan varje dag och är emot köpt mat med tillsatser i. Jag tycker att det faktiskt är äckligt med köttbullar, fiskpinnar, färdigmarinerat kött, färdiglagade matportioner m.m. Det finns de som är uppvuxna med nästan bara köpt mat och inte har fått smaka på hemlagad mat, men hur svårt är det att laga sin egen mat! Det går hur snabbt som helst att steka lite fisk (som man kan panera och det smakar som fiskpinnar, fast så mycket godare!) och så vet man exakt vad man får i sig.

Jag tittade en kväll på ett paket buljongtärningar och en ask färskost med smak av rökt renkött. Långa innehållsförteckningar med E-nummer som vanligt… I färskosten finns det bara 1 procent (1 procent!!) renkött, det är ju hur lite som helst och för att få en röksmak i färskosten när man inte har kunnat använda rökt renkött ordentligt har man istället använt sig av rökarom. Andra tillsatser är modifierad stärkelse som är där för att ge färskosten rätt struktur eftersom man tagit bort råvaror som ägg och grädde och som är gjort av majs, natriumsulfat, stabiliseringsmedel (taragummi och guarkärnmjöl), konserveringsmedel, skummjölkspulver, gelatin… Om man lagar sin egen färskost, vilket inte är svårt, använder man sig oftast av filmjölk och creme fraiche som man låter rinna till en krämig massa. Varför kan inte färskostar vi köper i butiken vara gjorda av sådana råvaror, äkta råvaror? Det skulle bli så mycket godare att äta det! Det skulle i och för sig bli mycket kortare hållbarhet, men det tycker jag nog skulle vara bättre än att de har E-nummer i sig. Buljongtärningar då? Det är en produkt som har massor av E-ämnen i sig, men ändå används den flitigt i soppor, grytor och dricks som sådan. Jag använder mig nog av buljongtärningar när jag lagar mat hemma, men använder det bara för att jag inte har något annat val. Visst kan jag koka min egen fond av skalen av räkorna vi åt i fredags och av köttdelarna vi inte behövde från söndagen, men det har en minimal hållbarhet och jag hinner inte använda upp den på en vecka. Buljongtärningar luktar faktiskt ganska illa från sitt paket och innehåller t.ex. grönsaksextrakt (alltså innehåller buljongen inga äkta grönsaker), smakförstärkare som mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat, 3 % nöttköttsextrakt, färgämne (E 150) och aromer för att få till den rätta smaken när man skippat de äkta råvarorna, men ändå är de tvungna att skriva på paketet ”Av utvalda råvaror”. Det tycker jag verkligen inte är nödvändigt, de lurar i princip konsumenterna, men ingen kan ju ändå gå på det tycker man! Inte kan man väl tro att ett paket fabriksgjorda buljongtärningar ska innehålla äkta råvaror som de har valt ut ”med kärlek”.
Jag håller för de äkta råvarorna, äkta mat! Många köper bara en påse med färdigskurna grönsaker från frysen och struntar i att använda färska grönsaker, rotfrukter, bär och frukter. Men det blir så mycket bättre och så mycket godare! Tänk att gå på torget och fylla en korg med härliga grönsaker och frukter… Sedan komma hem och laga en god middag av ens färska, äkta råvaror. Det är att laga mat med kärlek!

Man märker alltså att världen av full av tillsatser, i allt! Jag tycker att man borde försöka ta och ändra på det. Koka sin egen marmelad och sylt, göra sin egen marinad till köttet, använda färska grönsaker, koka sin egen fond och baka sitt eget bröd. Det är hur enkelt som helst och om alla skulle börja göra det skulle vi gå mot en tillsatsfriare värld!’

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

8 kommentarer

 1. marängel skriver:

  Till att börja med måste jag bara säga att du skriver väldigt bra, det har kanske din moddalärare mer att göra med men jag tycker du ska veta det… 🙂
  Tillsatser är intressanta. Hade för nåt år sen en tid då jag kunde ganska många E-koder utantill… det jag lärde mig då jag studerade var dock faktist att inte alla "E-ämnen" är superkonstgjorda och ohälsosamma.

  T.ex. E160a, betakaroten, gul färg som man uvinner ur bl.a. morötter, E300, askorbinsyra, som är mer eller mindre ren c-vitamin eller E441, gelatin, som är så gott som ofarligt och som många som strävar efter att laga allt själv säkert använder själva.

  Men, men, nu ska jag sluta vara viktigpetter. Det är sant att det finns så många galna grejer i maten man köper, man ska absolut jobba för att minska halvfabrikaten!

  Jag kan komma med lite boktips också, Döden i grytan, jättebra bok som handlar om hur rädda man är för riktig mat idag.

 2. Matilda skriver:

  Tack så jättemycket! 😀 Fick 10- i det, så 🙂
  Ja, och till t.ex agar (E 406) är ju också ofarligt eftersom vegetarianer använder det istället för gelatin.

  Jag har faktiskt sett på den boken! Till den här uppsatsen läste jag Äkta vara och skulle också vilja läsa Den hemlige kocken

 3. Ja visst är det skrämmande hur mycket konstigheter som tillsätts i livsmedel och som inte den uppmärksamme är medveten om. Därför försöker vi verkligen göra allt från grunden och köper extremt sällan ens halvfabrikat… får väl erkänna att buljong och sånt är köpt men vi lusläser alltid innehållsförteckningen innan vi köper med oss nåt hem från affären…

  Vilket bra ämne för en uppsats och bra skrivet också, tummen upp! 🙂

 4. Matilda skriver:

  Ja, exakt. Det ÄR skrämmande när man inte vet vad man får i sig! Jag tycker också om att göra om allt från grunden, det blir så mycket bättre och godare tycker jag 🙂

  Tack så mycket! 😀

 5. Anonym skriver:

  Hej Matilda !
  Läste din uppsats o den är superbra ! Jag är precis av samma åsikt.Har dessa tre böcker som Mats-Eric Nilsson har skrivit(som pratades om här tidigare i kommentarerna).Om du vill låna,så kan jag hämta dom åt dej.
  H. Berit

 6. Matilda skriver:

  Tack! 🙂 Oj, vad kul! Har du hans bok Den hemlige kocken? Den skulle jag gärna låna om du har!

 7. Anonym skriver:

  Hej,

  Ett sent inlägg 🙂
  Men kan glädja er alla om att det finns buljong som inte har E-ämnen i sig:
  Kung Markattas grönsaksbuljong är ett exempel och även Renée Voltaires Lantbuljong (=grönsaksbuljong)
  Båda två är dessutom ekologiska – de enda buljonger som används hemma hos mig 😀

  //Malin

 8. Matilda skriver:

  Det var roligt att höra! Tyvärr kan jag tänka mig att de inte finns att få tag på här i Finland, men jag kanske kan leta efter de när jag kommer till Sverige 🙂 Tack för tipset!

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.