Vaniljkakor och brush embroidery

  Skrivet den   av   2 kommentarer

För några dagar sedan blev jag sugen på att testa något nytt, lite utmaning. Jag hade sett på flera bloggar den grymt snygga tekniken Brush Embroidery. För att testa det behöver man kristyr (som är tillräckligt fast) och en liten pensel. Här är en bra video från Wilton som visar hur man gör:

Det var ju första gången jag testa detta så jag är ju lite av en nybörjare… Det gick väl helt okej, men bättre kan det nog bli! Får ta och testa det snart på nytt. Tror det berodde för min del lite på kristyren. Först var den kanske en aning för lös, sen satte jag i lite mer florsocker och då tror jag nog att den blev lite för hård. Var lite svårt att spritsa kristyren sådär snyggt. 
Men om du vill testa, kolla först på videon. Bara man förstår ideén och har en bra konsistens på sin kristyr kan det bli hur bra som helst!
Jag bakade vaniljkakor utan bakpulver (recept härifrån) och jag måste säga att det nog var den snabbaste och godaste kakdeg jag gjort! Bara att lägga alla ingredienser i min KitchenAid, sätta på och bara köra tills degen gått ihop vilket ungefär tog 30 sekunder. Hur enkelt som helst och som jag sa, SÅ god! Mm, man skulle ha kunnat äta upp degen bara sådär! Men var ju förstås lika god efter gräddning också, men det är alltid något med kakdeg, så gott före gräddningen liksom 🙂 Det som är bra med den här kakdegen är att den håller väldigt bra sin form och flyter inte ut under gräddningen, pga. att degen inte innehåller något bakpulver.

Vaniljkakor (utan bakpulver):
100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,1 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör

Sätt ugnen på 170°c. Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller med en bakmaskin, eller med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.
Kavla ut degen på mjölat bakbord  (ska vara ca 5 mm tjock) och ta ut kakor med kakmått (jag använde ett runt mått med ”krusig” kant). Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 8 – 15 min. Kakorna är klara när dom börjar få färg på kanten. Låt svalna.

Jag använde Dr. Oetkers sockermassa som jag färgade med rosa pastafärg när jag testade på brush embroidery-tekniken. För att fästa sockermassan/marsipanen på kakorna kavlar man först ut den och tar ut den med samma mått som man använt till kakorna. Sedan penslar man lite sirap på kakorna och lägger på sockermassan.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Anni skriver:

    Oj, så fint det blev! Jag ska titta på videon också, men jag tycker att du ska vara mycket stolt över resultatet.
    Egentligen kikade jag in på ditt bidrag till Månadens sötsak, men ville se vad mer du gjort och då såg jag dessa fina!

  2. Matilda skriver:

    TACK så mycket! 😀
    Blev helt nöjd med dom, men det kan ju alltid bli bättre.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.