Runebergstårtor

  Skrivet den   av   6 kommentarer

Runebergstårtor brukar vi baka och äta i Finland på Runebergsdagen som är den 5:e februari (alltså på tisdagen). Runebergsdagen firas till minne av Johan Ludvig Runeberg som är Finlands nationalskald. Runebergs fru Fredrika Runeberg sägs ha kommit på bakelsen och det sägs också att han skulle ha ätit en varje dag. Om detta sedan är sant vet jag inte. Fast det heter Runebergstårta är det ju inte en tårta, utan en bakelse. Receptet brukar variera en del, beroende på vem som bakar den, men brukar ofta innehålla mandel- eller hasselnötsmjöl, ströbröd och bittermandel(arom). I endel recept kan man också hitta krossade pepparkakor, fast det tycker jag inte det ska vara i! De äkta bakelserna gräddas i metallrör, men det kan ju vara svårt att få tag på, så de som bakas hemma är ofta gräddade i muffinsformar. Jag har hittat en silikonform som är till för Runebergstårtor, den brukar jag använda och då får de den form som de ska ha! Finns att köpa HÄR och HÄR (finska webbshoppar).

Här är min variant på bakelserna:

Runebergstårtor:
ca 6 st om man använder silikonformen

175 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
några droppar bittermandelarom
ca 1 dl mjölk

Lagen:
arraksarom, vatten och socker
(de riktiga är fuktade med rom eller punsch)

glasyr (florsocker + lite vatten)
hallonsylt

Sätt ugnen på 200°c. Vispa smör och socker krämigt. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smöret tillsammans med bittermandelarom och mjölk. Rör till en slät smet.
Klicka smeten i silikonformen (3/4 av formen fylls med smet) eller i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 – 20 min. Känn med en sticka, de ska vara helt torra när de är klara.

Gör ”lagen” genom att blanda vatten, lite socker och arraksarom (smaka av så att det kommer tillräckligt med punschsmak). Låt runebergstårtorna svalna lite och ta ut dom ut formen (om du använt silikonformen). Fukta dom med arrakslagen genom att hälla på lite med en sked (det här är inte nödvändigt, men dom blir lite saftigare). Gör glasyren, ganska fast. Lägg en klick hallonsylt i mitten på bakelsen och ringla eller spritsa glasyren runt sylten så att det blir en ring. Klart att äta!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

6 kommentarer

 1. Stina v. H skriver:

  Åh, vad söta dom var! Själv planerar jag inför årets Semlor, ska prova att baka själv. Knäppt att jag som älskar att baka inte kommer ihåg sist jag bakade semlor själv.. 😉

 2. Matilda skriver:

  Ja, bra storlek också! Semlor är ju alltid gott, ska också baka till fastlagsdagen fast jag redan har fuskat och bakat det en gång 😉

 3. Jag har också den silikonformen som jag använder och den är riktigt bra. För de smakar inte som riktiga Runebergstårtor om de inte har det rätta utseendet, visst är det så? 😉

  Jag brukar ha i antingen krossade pepparkakor eller digestivekex i mitt recept som du kan kika på här;

  http://bloggen.fi/livsnjutarnasgourmetkok/2012/02/05/en-tarta-till-runeberg/

 4. Matilda skriver:

  Den är verkligen bra och det stämmer att det inte smakar samma sak om de inte är ovala och höga SOM de ska vara! I skolan fick vi Runebergstårtor i långpanna, men de smakade bara som en mjuk pepparkaka med hallonsylt på…

  Som jag skrev tycker jag inte om om det är pepparkakor i, men smakar det mycket pepparkakor då?

 5. Jag upplever inte att de verkligen smakar pepparkakor för det är så mycket annat som smakar mer, som bittermandelaromen som det brukar dyka ner någon extra droppe av eller den riktiga punschen som jag fuktar Runebergstårtan med innan servering. Men smaken är som baken! 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.