Easter egg muffins with Egg yolk

  Skrivet den   av   8 kommentarer

Om en vecka är det påsk, tänk EN vecka! Påsk är en av mina favorithögtider (fast julen ändå vinner allt!), då får man baka och göra påskgodis. Självklart kommer det bli något gott påskgodis i år också, men det kommer nästa vecka. Om du redan nu vill ha lite inspiration kan du titta på min kategori ”Påsk”.
Jag har redan testat ett påskrecept, ett lite spännande och annorlunda tycker jag. Det är muffins som är bakade i äggskal. Alltså riktiga äggskal. Lite kul va?
Som äggula har jag lemon curd. Det kan ju vara lite knepiga att göra dessa, man måste ha lite tid. Och om du har tänkt göra dessa till påsk kan det vara bra att redan nu börja spara på äggskal så att du har tillräckligt många till påsk. Jag gjorde inte så många nu, blev bara 4 st. Det var ju litet av ett test, ett lyckat test. Muffinsreceptet här nedanför kommer räcka till ca fem eller sex stycken.
En sak till, en viktigt sak! Fyll inte äggskalen med för mycket smet, annars ”pöser” smeten ut under gräddning som det hände till mig:

Easter egg muffins with Egg yolk:
4 – 6 st

Äggskal
Vatten
Vit vinäger
Pastafärg eller karamellfärg (använde gul och rosa pastafärg)

Muffinssmet:
1 ägg (av de urblåsta äggen)
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
25 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/2 dl mjölk

Lemon curd

Börja med äggskalen. ”Picka” sönder ett hål med t.ex en vinkorköppnare på äggets topp. Vänd ägget upp och ner över en skål och låt innehållet rinna ut. Skaka lite på ägget om det inte vill komma ut. Ett av äggen ska användas i muffinssmeten, så spara det.

När alla äggskal är tomma, skölj de i varmt vatten och lägg de sedan i en skål med ljummet vatten.

Färga äggskalen genom att blanda kallt vatten, en skvätt vinäger (ca 2 tsk) och den färg du vill ha i ett högt glas eller i en skål. Lägg i äggskalen och låt de färgas under tiden som du gör muffinssmeten.

Sätt ugnen på 225°c. Vispa ägg, strösocker och vanilj riktigt vitt och pösigt. Smält smöret och rör ner i äggvispet. Blanda de torra ingredienserna i en skild bunke och rör ner de i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät, klumpfri smet.

Ta fram en muffinsplåt och aluminiumfolie. Folien stödjer äggen så att de hålls någorlunda raka under gräddningen. Skrynkla bitar av folien och lägg i muffinsformen, så många som du har äggskal.
Skölj äggskalen lite snabbt under vatten (inuti) och lägg de sedan i folien i muffinsplåten. Fyll skalen med smeten, använd gärna en spritspåse så att det inte blir så kladdigt. Fyll till lite mindre än halva skalet. Spritsa i lite lemon curd i mitten (som också helst ska vara i en spritspåse) och fyll på med lite mer muffinssmet. När du är klar ska skalen vara fyllda till ca hälften.

Grädda muffinsarna mitt i ugnen, ca 12 min. Känn med en sticka, de ska vara torra när de är klara.
Ät de som de är eller servera med t.ex grädde eller någon god frosting.

De här är också mitt bidrag till Månadens Sötsak vars tema denna månad är muffins.

Inspirationen till muffinsarna kommer härifrån.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

8 kommentarer

 1. trollcafeet skriver:

  Jösses, vilken kul idé! Måste ju testas, men jag tror knappt jag hinner få ihop ägg så det räcker innan påsk. Men, det funkar ju faktiskt sen med.

 2. Matilda skriver:

  Och om om man inte skulle hinna få ihop tillräckligt med ägg till påsk kan man ju tömma så många ägg man vill ha den dag man bakar muffinsarna och så lagar man en omelett till middag! 😀

 3. bakverket skriver:

  Haha, vad roligt! Får testa på det till nästa påsk!

 4. Matilda skriver:

  Ja, lite sådär annorlunda påskbakverk 🙂

 5. Hihi, vad roligt, jag la upp samma grej jag också på min blogg innan påsk 😀 Inspirerad av Cupcake Project. En sån himla fiffig idé ju 🙂

 6. Matilda skriver:

  Jag såg det, fast du hade väl skalat dem? Ja det är ju det. Tycker att det finns så många roliga ideér hos Cupcake Project!

 7. Charlotte skriver:

  jag gjorde dessa nu i Påsk men lemon curden försvann helt och hållet så när man öppnade upp ägget så var det bara cupcake rakt igenom. Jag spritsade i drygt en tesked curd i varje ägg, jag vet inte om det var för lite? Allt annat fungerade jättebra.

 8. Matilda skriver:

  Nej men vad tråkigt.. Vad jag minns hade jag också ca 1 tsk lemon curd, svårt att säga vad felet var. Kan kanske ha berott på om din lemon curd var lite lösare i konsistensen att den blandades enkelt ihop med smeten?

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.