Vaniljgifflar

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Bullar finns i många olika varianter gällande smak och form. Alla är ju förstås lika goda, men några storfavoriter som jag bakat och smakat på genom åren är dessa goda smörögabullar, mina goda kardemummaknutar och de här höstiga äppel- och kanelbullarna.
Nu kommer jag ge receptet på en till bullsort som smakar underbar av vanilj och som man kan lägga till i receptsamlingen. Bullarna är formade till gifflar och man gör de likadant som man gör crossianter. Enkelt, eller hur!?

Vaniljgifflar:
30 – 35 st

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk malen kardemumma
1 ägg
ca 150 g mjukt smör
15 – 17 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 – 2 tsk vaniljpulver/vaniljsocker

ägg till pensling
pärlsocker/flagad mandel

Smula jästen i en bunke. Slå över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Blanda i alla ingredienser och lite av mjölet. Rör om till en slät deg. Tillsätt mjölet i omgångar och rör för hand eller i köksmaskin till en en slät och smidig deg som lossnar från bunkens kanter. Låt vila under bakduk ca 10 min. Ta ut degen på bakbordet och dela i fyra delar. Kavla alla degbitar till runda plattor och skär med en degsporre eller kniv 8 trekanter. Gör fyllningen genom att blanda alla ingredienser och lägg en klick på varje trekant. Rulla ihop från den breda sidan till spetsen. Lägg gifflarna på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk 25 – 30 min. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller t.ex flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 225°c, 10 – 12 min.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.