Salted butter caramel

  Skrivet den   av   12 kommentarer

Salted butter caramel, det måste vara något av det godaste jag smakat på! Alltså smaken är helt fantastisk, himmelskt god! Jag gjorde en liten burk med den underbara kolan i går och då blev den helt perfekt – efter tredje försöket…
När jag för första gången testade detta brände jag sockret i misstag och då blev kolan mörk, stenhård och bränd i smaken.
Andra försöket blev inte heller bra, vid det skedet då man ska klicka i smöret tror jag att jag satt i för mycket smör på en gång eftersom det blev som en enda kolaklump i ett hav av smält smör och så skar den sig.
Men tredje försöket, toppen! Så för att ni ska lyckas med Salted butter caramel; ha i smöret lite i taget och rör om mycket, se till att inte sockret bränns och ta det försiktigt!
Receptet kommer från Call me cupcake!

Salted butter caramel:
1 liten burk

100 g strösocker
150 ml vispgrädde (ca 1 1/2 dl)
85 g saltat smör
ev. en nypa havssalt

1. Värm sockret försiktigt i en rymlig kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta, bli brunt och bubbla, rör försiktigt några varv med en sked. Se till att allt socker smält innan du tar bort kastrullen från värmen. Värm grädden i en annan kastrull.

2. Tillsätt smöret till det smälta sockret, skuret i bitar. Var försiktig så att det inte kokar över eller skvätter upp på dig! Till en början skär det sig, så sätt tillbaka kastrullen på låg värmen på spisen och rör tills kolan blir jämn.

3. Tillsätt grädden, lite i taget. Var försiktig även här, eftersom det bubblar riktigt mycket! Låt koka några minuter, ta sedan bort kastrullen från värmen och låt svalna en stund innan du häller upp i en ren burk. Var inte orolig om karamellen är lös, den kommer stelna i kylen. Förvara burken i kylen. Om den känns för hård när du ska använda den så låt den stå framme i rumstemperatur en stund.

Det här blir mitt bidrag till Månadens sötsak som denna månad är ”Tillbehör”.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

12 kommentarer

 1. Rebeccca skriver:

  Oooh, det där ser verkligen gott ut! Troro du att det funkar som tårtfyllning, eller är det för sött?
  Och din nya header i bloggen är väldigt snygg!

 2. Matilda skriver:

  Det är så sjukt gott!! 😀
  Ja, min tanke med det här är att använda det som fyllning till mina morsdagsbakelser imorgon så det borde absolut funka som tårtfyllning. När det är så sött kan man ju ha någon lite syrligare fyllning till, som t.ex lemon curd som jag också ska ha.

  Tack så jättemycket! Vad glad jag blir 🙂

 3. Det här ser ut till att vara något som man äter direkt ur burken, ser riktigt gott ut!!

 4. Matilda skriver:

  Ja det är det verkligen! När man smakar en sked måste man ha en till, och en till… Livsfarligt ju! ;D

 5. Åh gud, det ser helt galet gott ut! Måste testa!

 6. Matilda skriver:

  Mm det är så galet gott!! Ja testa vetja!

 7. Linnéa skriver:

  Åh, detta blir definitivt kvällens projekt! Äter du den bara som den är, eller blir det fyllning/glasyr? 🙂

 8. Matilda skriver:

  Vad kul 😀 Jag har ätit den som den är (går inte att motstå) och så använde jag den som fyllning till mina morsdagsbakelser. Passar att ha till allt möjligt, skulle också säkert bli supergott som fyllning i småkakor.

 9. Hej! Har du den som den är i fyllning på tårta? Eller blandar du den med vispad grädde? / marie-louise

 10. Matilda skriver:

  När jag använde den som fyllning hade jag den bara som den är, men det går utmärkt att blanda den med grädde!

 11. Tack för ditt svar! Jag måste testa i min mors-dags-tårta 🙂

 12. Matilda skriver:

  Lycka till och hoppas det blir bra! 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.