Morsdagsbakelser

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Igår var det morsdag i Finland och då firades mammor med sång, presenter, mat och goda bakverk! Varje år brukar jag baka något gott, förra året gjorde jag ett lite nyttigare bakverk, nämligen den här pajen.
I år kör jag på det sockersöta igen och har skapat en morsdagsbakelse i form av en hatt. Lite kul va?
Min mamma älskar lila och så samlar hon på hattar, det är ju då en perfekt bakelse för henne.
Som botten är det chokladbottnet som jag publicerade receptet på igår och som fyllning är det den himmelska salted butter caramel och syrligt god lemon curd. Och vad tyckte jag/vi då? Jo, det blev riktigt riktigt gott! Lemon curd smaken tog kanske lite över eftersom man inte kände kola smaken så mycket, men det gjorde inte bakelsen sämre för det.
Man skulle kunna säga att det är en modern variant av prinsessbakelse 🙂

Morsdagsbakelser:
ca 5 st

Chokladbotten (recept här)

Fyllning:
Salted butter caramel (recept här)
Lemon curd (recept här)

ca 3 dl vispgrädde

1 paket sockermassa (använde Dr. Oetkers)
ev. pastafärg

Gör bottnet och fyllningarna, gärna lite i förväg. Jag satte ihop bakelserna kvällen före så att de fick stå över natten i kylskåpet. Varva alltså botten och fyllningarna. Först botten, sedan lemon curd, sedan ett nytt botten, sedan salted butter caramel och till sist ett botten till.

Dekoration:
Vispa grädden hårt. ”Spackla” grädden runt om bakelsen så att allt täcks med grädde. Lägg lite mer grädde på toppen så att det blir högre där. Färga ev. sockermassan och kavla ut till en tunn platta med lite florsocker under. Ta ut rundlar med ett runt mått eller någon skål. Man måste se till så att man tar ut en tillräckligt stor rundel, den ska täcka hela bakelsen + att det ska komma sockermassan några cm ut från kanten så att det blir och se ut som en hatt. Täck bakelsen med rundeln och stryk lätt med handen så att sockermassa blir slät. Jag skar med en degsporre runt kanten så att den blir lite  ”krusad”. Dekorera ev. Jag gjorde några sockerblommor på förmiddagen. När man använder sockermassa torkar de snabbt, på bara några timmar!
Förvara i kylskåpet till servering, inte under en kupa. De kan ”svettas” lite när man tar ut dem, men det är inget man kan göra något åt.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.