Temavecka: Klassisk blåbärspaj

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Blåbärspaj, en helt vanlig blåbärspaj är något som är ett måsta på att baka av sommarens blåbär, tycker jag alltså. Fast det är så vanligt, så enkel i smaken, är det ändå bara så himla gott år ut och år in.
Jag har två sätt jag brukar göra min blåbärspaj på. Antingen gör jag en blåbärssmulpaj med blåbär i botten och havregrynssmulor ovanpå. Eller så gör jag som jag gjort här. Mördeg i botten, blåbär blandat med socker och potatismjöl som fyllning och mördeg ovanpå, antingen i form av remsor eller i någon annan kul form.

Klassisk blåbärspaj:
1 stor paj

Mördeg:
150 g smör (lite mjukt)
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 krm bakpulver

Fyllning:
5 dl färska blåbär
3 msk strösocker
3/4 dl potatismjöl

Sätt ugnen på 175°c.
Gör mördegen genom att blanda ihop allt snabbt i en köksmaskin eller blanda ihop för hand.
Spara 1/4 av degen och tryck ut resten av degen i en pajform, ändå upp till kanten. Blanda ihop blåbär, socker och potatismjöl i en skål och häll ut i pajskalet.
Kavla ut den sparade degbiten och ta antingen ut figurer med en pepparkaksform eller skär remsor utav degen med en krus
Lägg degen ovanpå blåbären. Grädda i mitten av ugnen ca 30 min.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.