Sommarsviss

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Marängsviss är säkert en bekant efterrätt för de flesta. Kanske en av de enklaste efterrätterna med maränger, glass, grädde, banan och chokladsås. Mums.
Jag har ”uppdaterat” den gamla klassikern och gjort en sommarvariant. Sommarsviss helt enkelt. Den innehåller maränger (hemlagade förstås!), hallon, blåbär, jordgubbar, vaniljglass och en supergod, enkel och len chokladganache.
Jag gjorde sommarsvissen nu när jag var på semester i Sverige och att göra en efterrätt som smälter rätt snabbt med en söt 3-åring som vill provsmaka allt är väldigt kul, men också ”prövande” på ett sätt. Hon gillade åtminstone marängerna och hallonen fast hon inte åt upp sin efterrätt till slut 🙂

Sommarsviss:
ca 10 st medelstora

1 paket vaniljglass eller två små (jag använde Klings vaniljglass som görs i Mariestad och dom paketen ät lite mindre)
Hemlagade eller köpta maränger
Färska bär; hallon, jordgubbar och blåbär
Chokladganache

Maränger:
2 äggvitor
1 1/2 dl strösocker

Sätt ugnen på 100°c. Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa tills du har en vit, hård marängsmet. Bunken ska kunna gå att vända upp och ner. Lägg marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut maränger (eller klicka bara ut med en sked) på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda på nedersta falsen i 1 – 1 1/2 timme. Marängerna är klara när de lossnar från pappret. Låt torka lite till på eftervärme om du har tid.

Chokladganache:
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
en klick smör

Hacka chokladen riktigt fint. Koka upp grädden i en kastrull och häll ner chokladhacket. Rör om tills chokladen smält och klicka i smöret. Rör tills det blivit en slät och blank sås. Låt svalna lite i rumstemperatur. Den tjocknar en aning efter någon timme, men ställ inte in den i kylen.

Börja med två-tre kulor vaniljglass i varje skål/glas. Krossa över två maränger på glassen. Lägg på några blåbär. Ringla/klicka på chokladganachen. Lägg på halverade jordgubbar och till sist hallon. Servera med detsamma!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.