Polkagris, hasselnötter och maräng

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Tillsammans med Rebeccca som har bloggen Alla kan baka har vi ordnat en utmaning mellan oss där vi har valt tre ingredienser som enligt rubriken alltså blev hasselnötter, polkagris och maräng av något slag. Tre riktigt bra ingredienser tycker jag det blev! Och hela utmaningen går ut på att vi skulle baka/göra något sött utav de här ingredienserna och sedan publicera dom på våra bloggar idag. Här är Rebecccas recept, hon har gjort kladdkakecupcakes med maräng, polkagrisar och hasselnötskrokant (så vi tänkte samma sak med hasselnötterna!). Superfina!

Jag visste direkt vad jag skulle göra och fick en ganska klar idé på en gång. Polkagrisglass, knaprig och god hasselnötskrokant och maräng som jag bränt av med en gasbrännare. Det enda som misslyckades lite var att marängen tyvärr blev en aning lös och inte gick att spritsa snyggt, det blev som en ”marängsås” av det hela 🙂 Men men, smaken var det absolut inget fel på. Jag tyckte det här blev jättegott (och det tyckte också resten av min familj). Riktigt sött, men gott.

Här kommer receptet på det hela:

Polkagrisglass med hasselnötskrokant och maräng:

Glassen:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3/4 msk glykossirap (DanSukker har sådant)
4 äggulor
3 msk strösocker
2 dl krossade polkagrisar

Börja med att vispa äggulor tillsammans med socker tills det blir riktigt vitt och fluffigt. Under tiden som det vispas – koka upp mjölk, grädde och glykos. Ta bort kastrullen från plattan när det nått kokpunkten och rör ner ca 1 1/2 dl av polkagriskrosset. Låt det smälta där i. Vispa ihop äggulorna med gräddmjölken och häll tillbaka i kastrullen. Låt sjuda till 85°c. Häll upp i en skål och låt kallna i kylskåpet och/eller i kallt vattenbad. Gör glassen i glassmaskin enligt anvisningarna (det blir absolut bäst glass så, så len och perfekt resultat!) eller så häller du upp glassmeten i en frystålig bunke och rör om med ungefär en halvtimmes mellanrum tills glassen stelnat (det gör man för att det inte ska bildas iskristaller och att den inte blir som en isklump). Om du använder glassmaskin kan man ännu efter att glassen gått klart frysa den i någon timme om man inte vill använda den direkt.

Hasselnötskrokant:
ca 1/2 dl socker (jag använde råsocker)
ca 1 dl grovhackade hasselnötter

Häll sockret i en stekpanna och låt sockret smälta där i. Häll i hasselnötshacket och rör om så att allt täcks av smält socker. Häll genast upp på ett bakplåtspapper och låt stelna. Bryt sedan i mindre bitar.

Maräng:
1 äggvita
3/4 dl strösocker

Vispa äggvitan tills det blir ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa på hög hastighet tills det blir en vit fast maräng.

Portionera upp glass i bägare/glas/skålar (jag hade 2 kulor/port). Strö på krokanten och spritsa på maräng. Bränn av med en gasbrännare. Servera omedelbart eftersom hemgjord glass smälter snabbare än köpeglass!!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.