Pumpapaj med marängtopp

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Pumpa? I en paj? Kanske någon av er tycker det låter lite mystiskt. Tyckte jag också första gången jag hörde det, men vet ni vad! Det blir supergott, lite spännande smak.
Och marängen på toppen gör det hela ännu bättre. Allt blir bra med lite fluffig maräng på sig (då talar jag om söta saker)!
Så jag tycker absolut att man ska ge den här pajen en chans, fastän det låter konstigt.

Pumpapaj med marängtopp:
använde en form på 18 cm i diameter (förstora receptet en aning om du har en form på ca 24 cm i diameter)

Botten:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
en skvätt vatten

Sätt ugnen på 200°c. Arbeta ihop alla ingredienser till en fast deg i en assistens/matberedare eller nyp ihop smöret med mjölet och sockret för hand och rör ner vatten. Tryck ut degen i en springform, ca 18 cm i diameter och förgrädda i mitten av ugnen ca 5 min.

Fyllning:
500 g pumpa
1 ägg
1 äggula
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl (blandat med en skvätt vatten)
1 krm vaniljpulver

Skala och skär pumpan i små tärningar. Koka pumpan mjuk i vatten och häll sedan bort vattnet. Mixa pumpan till en slät puré med en stavmixer. Rör ner allt förutom potatismjölet i pumpapurén och låt blir varmt. Blanda potatismjölet med lite vatten, ta bort kastrullen från plattan, rör ner vätskan, lägg tillbaka kastrullen och vänta tills första bubblan syns. Nu är det klart. Låt svalna lite och häll sedan fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Fyllningen ska ha stannat. Låt pajen svalna.

Maräng:
2 äggvitor
1 1/4 dl strösocker

Vispa äggvitan till ett skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på hög hastighet till en fast, vit maräng. Lägg marängsmeten i en spritspåse och spritsa ut toppar på pajen. Bränn av med en gasbrännare eller lägg in i ugnen, högsta temperatur på övervärme, någon minut för att marängen ska få färg. Då ska man verkligen hålla noga koll, det går snabbt!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Serena skriver:

    använder man vanlig pumpa, eller ska man ha nå speciell pumpa?

  2. Matilda skriver:

    Nej man använder helt vanlig pumpa 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.