2 sorters halloweenkakor på 1 deg

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

I morgon är det dags för årets mest skrämmande dag, nämligen halloween! Eller ja, den kanske inte firas så mycket i Norden just i morgon utan mer på helgen men tänkte ändå lägga upp årets halloweenbakning lagom till den 31:a.

I år körde jag på småkakor, gjorde en deg, vaniljkakor utan bakpulver, och utav det två olika sorters kakor. Vampyrkakor och spindelnätskakor. Degen är min absoluta favorit som jag använt några gånger förut. Så bra eftersom den för det första inte flyter ut under gräddningen (vilket beror på att degen inte innehåller bakpulver), för det andra går degen supersnabbt att göra och för det tredje är degen farligt god att äta obakad tycker jag!

Spindelnätskakorna kräver lite mer tid än vampyrkakorna som går en aning fortare att göra. Man måste ju koncentrera sig så att man får ett någorlunda snyggt mönster.
Båda är goda, fast vampyrkakorna är kanske snäppet godare ändå. De innehåller sylt vilket gör kakorna saftiga och goda, spindelnätskakorna däremot är ju bara själva kakan med glasyr på vilket gör de väldigt söta.

Vampyrkakor & spindelnätskakor:

Vaniljdeg:

100 g strösocker (1,1 dl)
100 g florsocker (1,1 dl)
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
450 g vetemjöl (7,5 dl)
200 g smör

Sätt ugnen på 170°c. Rör ihop alla ingredienser snabbt i en matberedare (eller med en bakmaskin, eller med elvispen). Låt degen stå i kylskåpet minst en timme.

Dela degen i två delar och kavla ut på mjölat bakbord.

Vampyrkakor:


1/2 – 1 tsk röd sylt (jag använde lingonsylt, går också med ex. hallonsylt, jordgubbssylt eller rödvinbärssylt)

Kavla ut degbiten och ta ut kakor med ett runt mått. Gör så att det blir jämnt antal. Lägg hälften av rundlarna på en plåt klädd med bakplåtspapper, lägg en klick sylt på mitten av varje kaka. Lägg på resten av rundlarna så att kakorna blir dubbla och tryck till runt kanterna så att inte sylten rinner ut. Picka två hål (med hjälp av t.ex en tandpetare) i kakorna och grädda sedan i mitten av ugnen 8  15 min, tills de börjar få lite färg på kanterna. Meningen med kakorna är att det ska vara som en vampyr har bitit i och så rinner det blod ut. Jag skulle ha velat att de rann mer ”blod” än vad det gjorde, men man kan lägga lite sylt på efteråt om man vill.


Spindelnätskakor:vit glasyr
svart pastafärg
tandpetare

Kavla ut degbiten och ta ut kakor med ett runt mått. Lägg rundlarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 8 – 15 min, tills de börjar få färg på kanten. Låt kakorna kallna före du börjar dekorera dem.

Gör glasyr utav florsocker och vatten, den ska inte bli för löd, passligt trögflytande. Ta lite av glasyren och lägg i en annan skål, färga glasyren med svart färg tills den blir den färg du vill ha. Det är svårt att få den helt svart, min blev mörkgrå.

Spritsa en ring av vit glasyr på kakan och fyll hela ringen med glasyr.

Spritsa två (eller tre) ringar med svart glasyr på den vita glasyren och dra sedan med en tandpetare inifrån utåt så att det blir ett marmorerat mönster och liknar ett spindelnät. Låt glasyren stelna. Gör sedan likadant med resterande kakor.

Glad Halloween!
//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.