Saffranspraliner

  Skrivet den   av   4 kommentarer

För några veckoslut sedan blev jag plötsligt så sugen på att göra praliner. Det var ett bra tag sedan sist! Jag tänkte att, när nu ändå julen är på intåg skulle man kunna använda sig utav saffran. Och jag älskar ju saffran, verkligen en favoritkrydda! Synd bara att den ska vara så himla dyr..
Sagt och gjort, det blev som man kan läsa i rubriken, ett gäng med saffranpraliner. Mörkt chokladskal fylla med en vit chokladtryffel smaksatt med saffran. Härligt gyllengul och perfekt krämig blev den i konsistensen.
Jag hade köpt pralinformer från IKEA, de finns i deras julsortiment och fast det är väldigt billiga (och man får hela tre former + en skrapa) var de väldigt bra. Formarna är av hårdplast och kan givetvis användas på nytt!

Vad tyckte jag om pralinerna då? Supergoda, fastän de var rätt så söta men jag älskar sött så mig störde de inte. Godis ska ju vara sött 🙂 Tyvärr så blev kanske saffranssmaken lite undangömd av den mörka chokladen. Därför skulle man egentligen kunna tänka sig att göra pralinskal av vit choklad, men då skulle jag sedan kunna tänka mig att vit choklad på vit choklad skulle bli en aning för sött. Ja, det gäller bara att försöka balansera upp smakerna så att man skulle känna allt. Annars kan man ju testa att ha i lite mer saffran. Man får bara försöka testa sig fram lite, kan vara lite trixigt men det är ju halva nöjet.

Saffranspraliner:

Pralinskal av mörk choklad
– hur du gör kan du läsa om HÄR

Fyllning:
100 g vit choklad
1/2 dl vispgrädde
1/2 g mortlad saffran
en liten klick smör

Börja med att hacka chokladen riktigt fint och lägg i en skål. Hetta upp grädden tillsammans med saffran och slå den över chokladen när den nästan börjat koka. Lägg i en klick smör och rör om tills all choklad smält. Låt stå och stelna till sig lite i rumstemperatur. Om du har bråttom, lägg in i kylskåpet en liten stund.

Fyll dina pralinskal med fyllningen (lättast med spritspåse) och fortsätt göra enligt beskrivning. Knacka formen i bordet och låt dina praliner ramla ut. Sådär, förhoppningsvis har du nu hela och fina praliner att bjuda på till helgen eller till godisbordet i jul!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

4 kommentarer

 1. WOW det ser UNDERBART gott ut:) din blogg gör att jag vill laga mat hela tiden haha.

  Kolla in länken nedan…ett läckert recept jag bifogat som ingen får missa:)

  Ha en härlig vecka:)

  LOVE Maria at inredningsvis – Swedish decor, food, and fashion

 2. Matilda skriver:

  Haha tack! 😀 det var det också!!

 3. Mia skriver:

  Vilken underbar blogg du har, å vad duktig du är med allt!!

  Har funderat ett tag på att testa det här med praliner, men det verkar svårt krångligt med tempererad choklad. Är det det? Använder du dej av fin choklad eller kan man ha vanlig blockchoklad….?

 4. Matilda skriver:

  Nej men tack, blir så glad över era fina kommentarer! 🙂

  Det är ju lite tidskrävande att göra praliner, inget man liksom slänger ihop på en kort stund, men bara man koncentrerar sig så går det absolut bra och fast det ser svårgjort ut är det rätt så lätt egentligen! Man ska inte låta sig avskräckas 😉
  Man måste se till att man också lyckas med den tempererade chokladen eftersom praliner inte annars släpper från pralinformen.
  Jag brukar alltid använda Fazers mörk choklad när jag gör praliner, så inte direkt lyxchoklad men ett riktigt bra märke!

  Testa! Lyckas du inte första gången är det bara att pröva på nytt, du kommer absolut lyckas! Man lär sig alltid något nytt 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.