Julkalender 2013 – Lucka 10

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Årets pepparkakshus är klart och jag är faktiskt riktigt riktigt nöjd i år!! Förstås, inte helt perfekt, men lite charmigt och hemtrevligt sådär eller hur? 🙂

Fick inspiration från en bild jag såg på nätet och gjorde sedan min egna ritning, allt helt från början. Det är ju också lite av orsaken till att det inte blev helt rakt. Polkagrisarna tyckte jag blev pricken över i:et på huset. Gällande kristyren brukar jag nästan alltid hålla mig till helt klassiskt, vitt och inte hålla på med starka färger. Tycker faktiskt det blir snyggast med endast vitt.

Det är ju rätt mycket jobb med dessa pepparkakshus och risken finns alltid att man bränner sig av det smälta sockret. Men jag tycker ändå man ska använda sig av sockret och inte kristyr när man sätter ihop huset. Av egen erfarenhet vet jag att det inte går bra med kristyr, sockret stelnar väldigt mycket snabbare!

Recept på kristyr (räcker till ett normalstort hus):

4 dl florsocker
1 krm ättika
ca 1 liten äggvita

Vispa ihop alla ingredienser med elvisp eller assistent till en trögflytande, rätt hård/tjock massa. Börja med lite av äggvitan och ha i mer ända tills den blir spritsbar. Om du har i allt på en gång finns det en risk att den blir för lös.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.