Årsresumé 2013

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Nu har ett helt år gått igen och det är dags för den ”årliga” (har iofs bara haft den traditionen ett år men, men..) resumén av mitt blogg/bakningsår! Jag har som vanligt hunnit med att baka en hel del, både salt och sött, men ändå blir det mest sött. Sött är ju alltid godast 🙂

Under sommarmånaderna när jag hade sommarlov hann jag med att baka mest och då är det ju nästan underbarast att baka också. Man har tillgång till alla färska, fina, inhemska bär och frukter och om man har turen kan man själv gå och plocka sina hallon, vinbär och blåbär. Det är lycka det!
Julen (december) är också en fantastisk bakmånad enligt mig. Man kan julbaka pepparkakor, godsaker med pepparkakskryddor, saffran, citrus, choklad.. Smaker som tillhör julen. Allt möjligt gott finns det ju. Och så allt julgodis man gör till julen. Älskar att testa nya sorter varje år!

Nog pratat, nu börjar vi med januari.

Januari började ju med nyår (ungefär) och min efterrätt som var cironpannacotta med hallonsås och nötbräck. Riktigt gott och en perfekt dessert till nyår!

Jag testade även för första gången någonsin att göra kakor med tekniken ”brush embroidery”. Det är så fint bara man kan det ordentligt! Till mig gick det väl sådär, men ändå rätt bra för att vara första gången va?!

I slutet av månaden bakade jag bröd och det var ett riktigt enkelt ett. Med flingsalt på toppen, vilket gav det lilla pricken över i:et! 

I februari startade Melodifestivalen och det är ett program jag gillar väldigt mycket! Två år i rad har ju nu på bloggen lagt upp något sött och gott varje lördag och i år blev det Dulce de leche – praliner, kolapopcorn, kokoscheesecake-kladdkaka och lemon meringue tarts (forts. följer..).

Det var även den 5.2 Runebergsdagen här i Finland och då bakade jag förstås hemlagade Runebergstårtor. Supergott!

Det blev påsk i mars månad och då bakad jag mycket gott som kakor, tårtor och påskgodis. Påskcheesecake, Easter egg muffins with egg yolk, äggformade strösselkakor, sesamfrögodis, toffifee och knapriga choklad- och nougatrutor.

Melodifestivalen fortsatte med andra chansen och finalen i mars och då gjorde jag två olika sorters praliner med kolafyllning och svartvinbärstryffel. Till finalen blev det en Melodifestivalstårta som är en regnbågstårta med Melodifestivalens logos färger (blått, lila, rosa, orange och gult) inuti.

Jag hade turen att vinna lite olika lakritsprodukter och så fick jag lakrits från Lakritsfabriken i mars så då blev det en del lakritsrecept. Lakrits är ju en superbra smaksättare och passar i mycket. Gärna tillsammans med sina goda smakkompis choklad. Det blev choklad- och lakritskräm, citron- och lakritspannacotta och lakrits- och chokladbollar.

Jag fortsatte att baka lite med lakrits i april och det blev kakor med lakritsgranulat och apelsinskal. Riktigt bra smakkombination det med!

I april fyllde bloggen hela två år och det firades med små apelsinpajer med kolagrädde. Får se vad tre-års bakverket blir..?

Annat jag också bakade var ex. en klassisk kladdkaka som jag kom på att jag inte hade något recept på, på bloggen. Och kladdkaka, det måste ju finnas recept på det! Ett av de mest bakade kakorna. Och så gifflar med en mild smak av vanilj och förstås.. mycket smör!

Det var redan maj månad och det blev äntligen vår. På valborgsmässoafton bakade jag äppeltarter formade som hjärtan som serverades med muscovadogrädde. 

Den 12:e maj firades morsdag här i Finland och enligt min mammas önskemål blev det hattbakelser med färgen lila som är hennes favorit. Fyllningen bestod utav bl.a salted butter caramel som var helt fantastiskt gott!

En dag hittade jag finsk rabarber i butiken och bakade med rabarber för första gången i år. Då blev det mini apelsin- och rabarberpajer och sockerfri rabarberkräm som istället fick sin sötma av äppel.

Så blev det ju Eurovision Song Contest som ju faktiskt var i Sverige! Det måste firas med något gott – rulltårta med jordgubbsmousse och fjärilar gjorda av sockermassa som var ESC logo för året.

I och med att det blev vår och snön smälte började granskotten växa fram på grantopparna. Har nu två år i rad försökt få ett bra resultat på granskottssirapen och lyckades i år.

Sommaren kom och det här var tillsammans med maj månad, den månad som det bakades allra mest!
Det första recepten jag publicerade var minicupcakes med Angel Feather Icing och Key lime pie.

Jag fick det efterlängtade sommarlovet några dagar in i juni och slutade även grundskolan. Det måste ju verkligen firas, därför bakade jag jordgubbstårta i cupcakesformat som verkligen är sommar för mig!

Med rabarber bakade jag några gånger när vi fått våra egna nu. Rabarbersaft 2.0, som jag kallar det. Har ju tidigare publicerat ett recept på rabarbersaft men det här blev nog snäppet bättre måste jag säga. Rödare färg och lite starkare rabarbersmak.
Till Sveriges nationaldag blev det också rabarber i form av nationaldagsbakelser som innehöll mördegsbotten, mandelkräm och kardemummakokta rabarber.

En steg-för-steg beskrivning av hur man gör ”bullknutar”, här vaniljknutar, dök upp på bloggen i juni. Tycker det blir grymt snyggt när man snurrar de sådär.

Några andra söta saker jag bakade var ex. thumbprint cookies med kola och flingsalt, yoghurtglass med fädersmak och smultronsås (som passar helt perfekt en varm sommardag!), aprikosbollar samt dadelbollar som är det perfekta godiset och du vill vara lite nyttigare av dig.

Ja, så var det ju också midsommar under juni. Jag gjorde en lite ”nytänkande” tårta med inspiration av den italienska desserten tiramisù och då doppade jag fingerkexen i flädersaft istället för kaffe, hade i flädersaft i mascarponekrämen och hade även i hackade jordgubbar. Fläder och jordgubbar är verkligen en av de somrigaste och godaste smakkombinationerna jag kan komma på. Och att rada de där jordgubbarna sådär, det tog tid kan jag säga er! 

Juli och sommaren var som bäst just då!
Jag hade en temavecka på bloggen med temat ”blåbär” och lade upp 6 olika blåbärsrecept som var; blåbärsscones, Blueberry peach cobbler, blåbärsmarmelad, klassisk blåbärspaj, blåbärs energibollar och till sist en fräsch blåbärssmoothie med mynta i. Allt väldigt gott!

Annat ni fick recept på var gott och knaprigt fröknäcke och en rustik sommargalette med olika sommarbär/frukter som smultron, jordgubbar, blåbär och persika.

Det var många födelsedagsfikor under augusti och andra ”kafferep” så det bakades många pajer, tårtor och kakor. En underbart god plommon/kolapaj, kladdigt, söt vit kladdkaka med blåbär, mandel- och chokladtårta med fudgeglasyr, mazarintårta och mango-kokos-limepajer. Allt så fantastiskt gott!

Det blev även äppelgrottor med kanelglasyr som passar både till sommarfikat ute i solen som till en kopp kaffe på hösten samtidigt som regnet smattrar på taket. Sommarsviss som är en somrigare variant av den klassiska marängsvissen med vaniljglass, maräng, blåbär, hallon, jordgubbar och chokladganache och hembakat tortillabröd som är mycket bättre att baka än att köpa de tillsats(spräng)fyllda tortillabröden i butiken.

September. Nästan höst. De inhemska äpplena mognar. Därför gjorde jag både en äppelkompott med smak av vanilj och en rätt så nyttig äppeltårta med botten av frön, nötter och torkad frukt, rivna äpplen som fyllning och turkisk yoghurt som topping.

Med hösten blir också pumpa aktuellt. Pumpa har ju sin lite speciella smak, men det är ju faktiskt ganska gott! Jag är inte så hemskt för pumpa i salta rätter som t.ex inlagd pumpa, men i den här söta pajen med pumpafyllning och marängtopp passar det perfekt! Fast man kanske inte kan tro att pumpa passar i en paj, speciellt i en söt en, så är det helt fel. För det gör det ju! Jag råder er att testa det här om ni skulle få tag på en liten pumpa någon gång 🙂

Jag gjorde igen lite nyttigare godis, den här gången tog jag färska hallon som jag fyllde med lite jordnötssmör och doppade i turkisk yoghurt och frös de sedan så yoghurten stelnade. Kallt blir det, så det kanske skulle ha passat bättre en varm julidag än en smått kylig septemberdag..

I september hade jag en utmaning tillsammans med en annan bakningsbloggare som är lika gammal som mig och som också bor i Finland, här hittar ni hennes blogg.
Det gick ut på att vi tillsammans valde tre olika ingredienser, råvaror som vi skulle baka något med och sedan publicera på våra bloggar samma dag. Det vi valde var polkagris, hasselnötter och maräng av något slag och det jag gjorde var polkagrisglass med maräng och hasselnötskrokant.

Dulce de leche är något jag fullkomligt älskar!! Det är himmelskt gott! Av den underbara kolakrämen gjorde jag små Dulce de leche-fyllda tarter med pistagekrokant och chokladganache i oktober.

Ännu var det äppelsäsong så jag bakade äppelcupcakes med en underbar vaniljfrosting. Blev riktigt nöjd med spritsningen om jag får säga det själv!

En fredag blev jag sugen på någon dessert efter maten och bestämde mig då för att göra något gott med kokos. Jag är galen i kokos så den här passade mig ypperligt. Kokosmousse med lime.

I slutet av oktober blev det halloween och som vanligt bakade jag något. I år vampyrkakor och spindelnätskakor.

November, som ju bara var för en månad sedan fast det kanske känns längre sen, var en månad då jag förberedde mig för jul och december och bakade därför med lite julsmaker som saffran som blev saffranspraliner och en banankaka med pepparkakssmak.

En dessert jag gjorde i november var helt vanlig vaniljpannacotta med stekta äpplen och knaprigt havresmul.

Och så blev det äntligen, ÄNTLIGEN december och åh som jag längtat!! Jag älskar december och julen otroligt mycket! Hela december, eller inte hela, men från 1 – 24 december hade jag en julkalender här på bloggen med nya recept, recept i repris, tips och en tävling. Något jag åtminstone själv tyckte var kul, så kanske blir det en ny 2014?

Och på juldagen publicerade jag receptet på Ris á la Malta som är ett måste för mig dagen efter julafton när man alltid brukar ha risgrynsgröt kvar. Det är så väldigt gott med apelsin, mandel och vanilj som jag brukar ha i min.
____________________________________________________________________________

Så långt har vi kommit nu och om bara tre dagar är det nyår igen och så är det 2014.
2014, då ska jag baka mycket, ni ska få mycket nya recept och jag ska utvecklas och lära mig ännu mer. Det får vi åtminstone hoppas!

God fortsättning på julen!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Matilda skriver:

    Ja, man hinner ju med att baka mycket under ett år! 😀

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.