Runebergstårtor (2.0)

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Idag är det den 5:e februari. Två ”speciella” saker med den här dagen. 1. Det är nutelladagen 2. Det är även Runebergsdagen här i Finland. Alltså har de flesta finländare mumsat i en massa runebergstårtor 🙂 Runebergstårtor är jättejättegott men man kan inte ändå äta för många av dem, då blir de inte så gott. De har ju lite speciell smak, bittermandel i smeten och punsch runtom. Om ni aldrig smakat tycker jag ni skulle baka dessa och testa! De ska ju vara den här formen, avlånga, men om man inte har en runebergstårtsform så går de också att baka i muffinsformar, men ja.. de blir liksom inte och smakar som riktiga runebergstårtor då på något sätt!

Har redan förra året lagt upp ett recept, men här kommer en lite ”uppdaterad” variant som jag ändrat några mängder och som blev snäppet godare!

Runebergstårtor:
ca 6 st

175 g smör
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl ströbröd
1 1/2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 riven bittermandel
några droppar bittermandelarom
1/2 dl vispgrädde (mjölk går också bra, men det blir ju lite lyxigare med grädde i smeten!)

Sätt ugnen på 200°c. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Rör ner mjölblandningen i smöret tillsammans med arom och grädde. Rör till en jämn smet, den blir rätt tjock men ska vara så! Fyll formen med smeten (jag använder mig av en silikonform som är gjord för att göra runebergstårtor i, somsagt går också muffinsformar). Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med en sticka, de ska vara torra i mitten när de är klara. Låt de svalna lite och stjälp sedan upp dem.
Gör en ”fuktningslag” av;

vatten
arraksarom (eller riktigt punsch om du vill det)
lite florsocker

Blanda ihop allt i en skål och pensla runtom alla runebergstårtor medan de ännu är varma så de sjunker in.

Gör sedan glasyr av florsocker + lite vatten. Ska vara rätt så tjock så den inte flyter ut, men inte ändå så tjock att den inte går att spritsa.
Gör en ring av glasyren uppepå bakelserna och klicka däri lite hallonsylt.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.