Brownieglass

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Nu är det inte alls länge kvar på Melodifestivalen för i år, bara två gånger kvar.. Lite synd, men betyder ändå att det kommer två nya ”mello-recept” ännu!

Jag är en sann chocoholic av hela mitt hjärta och kan aldrig få nog av all choklad choklad choklad. Därför fick det bli något sött och riktigt chokladigt-gott till ikväll. Underbart len och himmelsk chokladglass med browniebitar i. Kalasgott!!
Det här måste nästan vara en av de godaste glassarna jag gjort, konsistensen blev helt perfekt och inga iskristaller vilket det ofta tyvärr blir för mig.

Receptet på själva chokladglassen kommer från boken ”Lomelinos glass” av Linda Lomelino.

Brownieglass:
1/2 liter

3 dl vispgrädde
2 msk kakao
100 g hackad mörk choklad
3 stora äggulor
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
en nypa salt

en näve browniebitar (receptet nedanför)

Värm hälften av grädden (1 1/2 dl) i en kastrull tillsammans med kakaon. Vispa med en handvisp för att lösa upp kakaon, och värm till kokpunkten.
Ta bort kastrullen från värmen, tillsätt den hackade chokladen och rör tills chokladen har smält. Häll över chokladblandningen i en skål och tillsätt resten av grädden. Sätt en sil över och ställ åt sidan.
Vispa äggulorna lätt i en liten skål.
Värm mjölk, socker och salt i en kastrull tills blandningen når kokpunkten. Rör försiktigt ner den heta mjölken i äggulorna. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills blandningen tjocknar. Sila och blanda med chokladblandningen. Sätt plastfolie över skålen och låt stå i kylen tills blandningen är helt kall, helst över natten. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig. Rör ner browniebitarna och häll sedan upp glassen i en form och låt stå i frysen fram till servering.

Brownie:
1/2 sats

120 g smör
100 g strösocker
2 ägg
75 g kakao
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk vaniljpulver
90 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175°c. Smält smör och socker i en kastrull och låt svalna lite. Blanda ihop ägg, kakao, bakpulver, salt och vanilj i en skål till en slät blandning. Häll ner smöret och rör till en slät smet. Tillsätt till sist mjölet.
Häll smeten i en smord och mjölad form (tog en rund form, 18 cm i diameter) och grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med en sticka. Den ska vara en aning kladdig i mitten. Låt ”stelna” till sig i kylskåpet över natten och skär sedan i små bitar. Hela brownien kommer inte behövas till glassen, utan bara en liten del.
Resten kan du frysa, äta upp eller kanske göra cake pops av?

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Sara skriver:

    Åh wow, ser helt fantastiskt ut!

  2. Matilda skriver:

    Den var verkligen fantastiskt god!! Något av den godaste glassen jag lagat faktiskt 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.