Choklad- och daimcupcakes med vaniljfrosting

  Skrivet den   av   5 kommentarer

Cupcakes kanske inte är så ”trendigt” nu mera som det var för ett par år sedan. Då var det ju grymt populärt och bakades på alla håll, av alla! Men det är ännu lika roliga att baka och att få experimentera och testa sig fram till nya smakkombinationer. Dessa cupcakes som jag bakade förra veckan har smakerna choklad/daim och så en vaniljfrosting på. Själva chokladcupcakesen (hur böjs egentligen cupcakes!? den stora frågan jag aldrig fått svar på..) är riktigt saftiga och är även goda att bara äta som sådana. Grundreceptet kommer härifrån och är Roy Fares, men har själv ändrat lite mängder som socker och kakao. 

De passar också hur bra som helst till de med mjölkallergi/laktosintoleranta eftersom de inte innehåller smör, utan olja istället. Alltså, chokladcupcakesen. Frostingen innehåller sedan färskost och smör.
Choklad- och daimcupcakes med vaniljfrosting: 
ca 12 st
(receptet på frostingen räcker till ca 6 st)
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
3/4 dl kakao
1 ägg
120 g olja
2 1/4 dl hett vatten
1 dubbeldaim
Sätt ugnen på 175°c. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa ihop ägg och olja lätt i en skild skål. Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt det heta vattnet, lite i taget, och blanda till en slät smet. 
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med 3/4 smet. Krossa daimen och strö lite daimkross i varje form. Grädda i mitten av ugnen, 17 – 18 min. Prova med en sticka att de är klara. Låt svalna.
Vaniljfrosting:
200 g philadelphiaost
100 g mjukt smör
ca 4 dl florsocker
1/2 krm vaniljpulver
Vispa snabbt ihop alla ingredienser till en slät frosting (lättast går det med en assistent). Lägg i en spritspåse med tyll och spritsa på dina cupcakes. 
//Matilda
Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

5 kommentarer

 1. Daniela skriver:

  Fast vem bryr sig om 'trendigt' då de blev så söta? 🙂

 2. Matilda skriver:

  Nej precis! Jag tänker ju inte direkt sluta baka cupcakes bara för det 😀

 3. Anonym skriver:

  vet inte om min kommentar försvann eller om den ska "granskas" men är de lite kladdiga ? jag har stora cupcakesformar, de går bra att göra dem "tjocka".. kan jag använda smör ist för olja, och isf hur mkt?

 4. Matilda skriver:

  De blir nog lite "kladdiga", eller kanske inte direkt kladdiga som en kladdkaka, mer saftiga. Tänk typ brownie! Om du använder större formar får du tänka på att du eventuellt måste grädda dom lite längre, du får helt enkelt känna med en sticka 🙂
  Jag har inte testat att använda smör i det här receptet, men inte skulle jag kunna tänka mig att det inte skulle gå. Dom flesta muffinsrecept har smör i sig så tror absolut det skulle fungera! Kan tänka mig en 70 – 100 g smör kanske.
  Lycka till! 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.