Strösselbakelser

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Finaldags! Det här är ju något av det roligaste på året, det en (åtminstone jag) längtar efter hela året 🙂
Om ni minns, så gjorde jag en regnbågstårta förra året med Melodifestivals logon på toppen.
I år tänkte jag fortsätta på samma färggranna linje, fast i bakelseform istället.
Det är bakelser rullade i massor av färggrannt strössel och som innehåller pistagebotten (rulltårta), passionsfruktsmousse som är väldigt lättlagad och i mitten gömmer sig en liten ”överraskning” i form av vit chokladtryffel. Har förstås inte smakat på bakelsen än, eftersom jag väntar till nio ikväll när finalen drar igång, men efter att ha smakat på allt skilt för sig tror jag det kan bli riktigt smarrigt!

Hur den ser ut inuti kan jag visa imorgon (om jag nu får en bild som är okej och någorlunda snygg).

Strösselbakelser:
3 – 4 stycken

Passionsfruktsmousse (recept härifrån, fast förminskat):
4 passionsfrukter
syltsocker efter tycke och smak
2 dl vispgrädde

Gröp ur passionsfrukterna i en skål. Lyft bort några skedar av urgröpet och ställ det åt sidan så länge. Sila resten av urgröpet direkt över en kastrull. Blanda också ner det sparade urgröpet. Tillsätt syltsocker (mängden beror på hur sött man vill ha det och så, det är bara att smaka sig fram). Låt koka en liten stund tills det tjocknat. Häll upp i en skål och låt kallna i kylskåpet, helst över natten (så gör gärna det här momentet dagen före).
Vispa grädden tjockt och rör ner passionsfrukts”sylten” med luftiga tag. Låt stå i kylskåpet tills du använder det.

Vit chokladtryffel:
(gör det här också gärna kvällen före)
50 g vit choklad
1/4 dl grädde

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör om tills all choklad smält. Låt stå i kylskåpet tills det stelnat. Rulla medelstora kulor av tryffeln.

Pistagerulltårtsbotten:
3 ägg
1 dl strösocker
1 3/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g pistagenötter malt till mjöl
1/2 dl mjölk
ev. grön färg

Sätt ugnen på 250°c. Vispa ihop ägg och socker tills det är riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten lätt så smeten behåller luftigheten. Tillsätt till sist mjölken + ev. färg om du vill ha smeten grönare (jag blandade grön och gul färg) och rör till en slät smet. Lägg bakplåtspapper på en plåt och häll på smeten. Grädda i mitten av ugnen, 5 min. Stjälp upp på ett sockrat bakplåtspapper direkt när den kommer från ugnen och låt den ligga där och svalna.

färggrannt strössel
ev. marsipan/SP till dekorering

Skär rulltårtan i tre remsor, samt stansa ut tre bottnar med ett runt mått. Gör ”former” av aluminumfolie eller så använder du några andra runda former om du äger, ex. runda metallformer.
Lägg bottnen i varje form. Rulla ”remsorna” till rullar och tryck ner i formen, längst kanten;

Lägg moussen i en spritspåse, men spara lite till ”spackling”. Spritsa lite mousse på varje botten. Tryck ner en tryffelkula och spritsa sedan på mousse ända upp till kanten. Dra med en lilleman över att det blir jämnt.

Häll ut strössel på ett fat. Ta bort foliet från bakelserna. Spackla varje bakelse med resterande mousse och rulla dem sedan i strösslet så att allt täcks av strössel. Om du ska dekorera bakelserna med SP på toppen kan du lämna det stället utan strössel så det får bättre ”fästningsyta”. Dekorera ev. med marsipan/SP-plattor. Jag har skrivit texten med ätbar svart tusch.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.