Petit choux

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Petit choux är något jag alltid tyckt om, men som jag faktiskt aldrig testat att göra själv. Har sett på matprogram där de misslyckats med sina smetar och varit ”rädd” för att testa själv.. Förra veckan tänkte jag ändå att jag borde ta och testa och ja, inte var det ju svårt! Gick väldigt enkelt att göra smeten och tog inte alls länge att svänga ihop. Så, petit choux ska jag absolut göra flera gånger.
Den här gången fyllde jag dem med salt fyllning, nämligen mögelostkräm vilket jag älskar. Nästa gång får det nog bli något sött, kanske till våren nu med lemon curd och jordgubbar?

Receptet på petit choux kommer härifrån.

Petit choux:
ca 24 st små

2 dl kallt vatten
75 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
en nypa salt

Sätt ugnen på 200°c. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper från bottnet. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt. Fyll en spritspåse (med stjärntyll) med smeten och spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 15 – 20 min, tills petit-chouerna känns lätta och luftiga. Låt svalna på galler.

Mögelostkrämen gjorde jag genom att blanda crème fraîche med mosad mögelost. Det får gärna vara rätt mycket av osten.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.