Apelsinbullar med vaniljkräm

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Apelsin + vanilj = sant!
Ett par riktigt bra smakkompisar är de allt. Och just apelsin i bullar är så himla gott, det blir en frisk och lite syrlig smak mot allt det annars så smöriga i bullarna. Men smör, det ska det ju finnas rejält av i bullar. Ju mer smör – desto godare och saftigare bullar. Bakat med kärlek och smör, det är mitt motto gällande bakning.

Vaniljkrämen är en väldigt enkel variant som jag ofta brukar göra. Kanske lite ”fusk”vaniljkräm eftersom allt bara vispas ihop i en kastrull på några minuter men lika god blir den för det.

Apelsinbullar med vaniljkräm:
15 – 20 bullar

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten, 37°c
1 dl strösocker
1 msk malen kardemumma
1 nypa salt
1 ägg
75 g mjukt smör
ca 10 dl vetemjöl

Apelsinfyllning:

100 g mjukt smör
1/2 dl strösocker
rivet skal av 1 apelsin

Smula jästen i en bunke. Häll på det ljumma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet. Ha sedan i mjölet, några dl i taget, tills du har en deg som inte klibbar och som lossnar från bunkens kanter. Det kanske inte behövs allt mjöl, kanske behövs mer? Det får man pröva sig fram. Låt vila under bakduk minst 10 min. Gör fyllningen under tiden genom att blanda ihop alla ingredienser i en skål.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en stor rektangulär platta. Bred på fyllningen jämnt över hela plattan och rulla sedan ihop till en rulle från långsidan. Skär i några cm tjocka bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bull/muffinsformar som är placerade på en plåt. Låt jäsa under bakduk 30 – 45 min. Sätt ugnen på 225°c. Gör vaniljkrämen.

Snabb vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena
1 krm vaniljpulver

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och lägg på spisen. Vispa konstant tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och häll upp i en skål för att kallna. Lägg vaniljkrämen i en spritspåse.

ägg till pensling
pärlsocker eller flagad mandel

Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och spritsa sedan på en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Strö på pärlsocker eller flagad mandel och grädda sedan i mitten av ugnen ca 15 min.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.