Tvåfärgade macarons med vit choklad- och limetryffel

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Macarons är något så otroligt gott!! Och sött! Därför ska det gärna vara en något syrligare fyllning som bryter mot allt det söta. Jag hade i och för sig vit choklad som fyllning men med både limeskal- och saft i tryffeln blev den syrlig och fräsch. Såå himla god.

Jag valde att göra tvåfärgade macarons, rosa och vita. Eller egentligen hade jag tänkt mig från början att jag ville ha den rosa sidan röd men det blev ju förstås inte det. Man skulle måsta ha haft en otrolig mängd med röd färg i sådana fall och då skulle smeten blivit hur rinnande som helst.. 
Macaronsen blev kanske inte de bästa med tanke på utseendet. De sprack lite runt kanterna, blev inte helt släta och så fick de inte riktigt den fina ”foten” macarons egentligen ska ha, men det är svårt det här med macarons! Ibland blir de hur bra och snygga som helst, ibland totalmisslyckas de och spricker och ibland blir det någonstans mitt emellan som de blev den här gången. 
Smaken och konsistensen var det däremot absolut inget fel på! Fräscha, söta och lite syrliga. Krispig utsida och mjukseg insida. Så som det ska vara. 

För receptet på själva macaronsen brukar jag använda Linda Lomelinos recept. 
Tvåfärgade macarons med vit choklad- och limetryffel 
Macarons:
100 g mandelmjöl
200 g florsocker
110 g äggvitor (ca 3 st)
4 – 5 msk strösocker
röd/rosa pasta/karamellfärg till rosa delen
ev. 1/2 krm vaniljpulver till vita delen
Blanda mandelmjöl med florsocker i en skål. Sikta några gånger så det blir helt klumpfritt. 
Vispa äggvitan till ett vitt skum. När det börjar skumma, tillsätt strösockret, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig. Häll i mandelblandningen och rör om försiktig. Dela upp marängen i två skålar. Färga ena delen rosa och smaksätt andra med lite vaniljpulver om du vill. Rör om försiktigt med slickepott tills du har en bra konsistens. Den får inte vara för lös, då flyter dom ut och blir helt platta och den får inte vara för tjock heller för då blir det toppar i dina macarons. Fyll två spritspåsar med runda tyllar och spritsa ut små rundlar (som 5 kronor) på en plåt med bakplåtspapper med jämna mellanrum. Hälften rosa och hälften vita. Låt del vila minst en timme, så de bildar ett ”skinn” på ytan. Värm ugnen till 150°c och grädda dom sedan i ca 10 min. Låt svalna ett tag på plåten och lyft sedan försiktigt bort dem från pappret. 
Vit choklad- och limetryffel:
1/2 dl vispgrädde
100 g vit choklad
skal & saft från 1 lime
Koka upp grädden och hacka chokladen grovt. Rör ner chokladen i grädden och låt smälta. Rör i limeskal och limesaft och rör om till en slät tryffel. Häll upp i en skål och låt tryffeln kallna och stelna till sig. Om du vill ”försnabba processen” kan man lägga den i kylskåpet en stund, men se till att den inte stelnar för mycket. 
Spritsa på fyllningen på en av färgerna och lägg sedan på den andra färgens macarons. Klara att avnjutas!

//Matilda
Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.