Morsdagstårtan med rosor

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Förra helgen var det morsdag här i Finland och förstås tog man chansen att baka en tårta då! Även om varje dag kan vara en tårtdag så ska det ju liksom finnas en tårta när det är något speciellt man firar. Tycker jag åtminstone! För tårtor är något av det roligaste man kan baka. Älskar tårtor!

Eftersom det var morsdag vi firade tänkte jag direkt på rosor och rosa när jag planerade tårtan. Det blev ganska snabbt planerat, några tio minuter bara, faktiskt. Men den blev bra för det, blev riktigt nöjd över den. Själva utseende-ideén har jag haft i tankarna rätt länge så passade på att förverkliga den nu då jag alltså tyckte det passade perfekt med rosor till morsdag.

Bottnarna var av ”amerikanska stil” kan man säga, ganska så tunga och mastiga bottnar, men som ändå är saftiga. Färgade med rosa pastafärg. Som fyllning mellan dem blev det svartvinbärsmousse (som blev mer lila i färgen) och runtom hela tårtan gjorde jag vit chokladfrosting smaksatt med lime. Svartvinbär, vit choklad och lime – det är en superbra smakkombination! Rekommenderar den.

Använde vanlig vit sockermassa av märket Dr. Oetker som man borde hitta i vilken matbutik som helst och färgade den själv i grönt och rosa. Eller rättare sagt, tre nyanser av rosa. Tycker det blev snyggt när inte alla rosor hade samma färg och så gjorde jag dom även i lite olika storlekar. Allt från små små till lite större.

Och rosorna? Inte det minsta svåra att göra! Den enklaste varianten på rosor faktiskt. Bara ta en bit sp, rulla till en längd, platta ut med handen och/eller kavel och rulla sedan ihop så det blir en ros. Skär av lite av ändan så den kan stå rakt. Kanske skulle kunna göra en video om hur man gör dem någon gång!

Nåväl, här får ni receptet. Receptet på moussen har jag tagit härifrån (minskade satsen lite).

Rosa tårta med svartvinbärsmousse och vit choklad/limefrosting:
18 cm i diameter
(4 bottnar)

Bottnar:
175 g mjukt smör
2 1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
ca 8 1/2 dl vetemjöl
2 – 3 tsk bakpulver
4 dl mjölk
4 äggvitor

rosa pastafärg (röd karamellfärg går också bra)

Sätt ugnen på 175°c. Vispa smör, socker och vanilj vitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skild skål. Rör ner det i smöret tillsammans med mjölken, rör ner det turvist. Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner det i smeten. Färga smeten med pastafärg. Smörj fyra springformar som är 18 cm i diameter och täck med bakplåtspapper på bottnet eller grädda ett botten i taget. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Svartvinbärsmousse:
200 g svarta vinbär (frysta)
1/2 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
75 g färskost (använde mascarpone)
3 gelatinblad (2 skulle kanske ha räckt eftersom fyllningen blev rätt så tjock och hård)
1 1/2 dl vispgrädde

Koka vinbären tills de mjuknar, 5 – 10 min. Passera genom en sil. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten. Blanda endel av vinbärsmoset med sockret, vaniljen och färskosten. Smält gelatinbladen i resten av vinbärsmoset och blanda ner i bär-färskostblandningen. Vispa grädden och blanda ner den också. Låt stelna en stund i kylskåpet före du fyller tårtan.

Vit choklad- och limefrosting:
200 g philadelphiaost
200 g vit choklad
rivet skal av 1 lime

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Om chokladen är väldigt varmt, låt det svalna en stund. Rör ihop chokladen med osten. Riv skalet av limen och rör snabbt ihop. Annars kan frostingen bli lös.

Ihopsättning:
Börja med det första bottnet. Lägg det på ett tårtfat. Lägg moussen i en spritspåse med rund tyll (eller ingen tyll). Spritsa på 1/3 av moussen på bottnet. Bred ut över hela bottnet med en spatel. Lägg på andra bottnet och gör likadant. Lägg på det tredje bottnet och gör samma sak igen. Lägg på det sista bottnet. Antingen kan du frosta tårtan direkt eller så låter du tårtan stå över natten i kylskåpet och safta till sig. Då kan du breda på frostingen på morgonen före servering.
Lägg en stor klick med frosting högst upp. Arbeta ner frostingen runt kanterna med en spatel. Klicka på mer frosting allt efter och bred runt frosting så hela tårtan täcks av ett jämntjockt lager och att inte bottnarna syns igenom.

Dekoration:
sockermassa (eller marsipan)
grön och rosa pastafärg

Färga sockermassan eller använd färdigfärgad. Gör rosor eller blommor, som du själv tycker. Gör sedan stjälkarna som kommer runt kanterna. Ta små bitar av sockermassan och rulla till så långa längder som kanten är hög. Täck tårtan med stjälkarna runt hela kanten. Lägg på rosorna högst upp.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.