Granskottssaft

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Just nu är det högsäsong för granskotten. Det gäller att passa på och plocka dem, snart är de borta igen. Förra året (och år före det) gjorde jag granskottsirap, vilket i och för sig är gott och smart att göra, men kände att jag i år ville testa något nytt med granskotten. Sagt och gjort, det blev saft det här året. Saft på granskott, kan det verkligen bli något? tänker ni kanske nu, men svaret på den fråga är ”ja!”. Det kan det. Och gott blir det också. Det är väldigt, jag menar väldigt enkelt att laga den här saften. Kräver minimal arbetsinsats. Det ända du måste vänta på är att saften får ta smak i ett par dagar och det är ju inte direkt jobbigt. Och dessutom behöver du bara 5 ingredienser och de flesta har man alltid hemma. Saften blir rätt genomskinlig i färgen och smakar fräscht, syrligt och sött. En perfekt saft till sommaren när man vill ha något kallt och fräscht att dricka.
Eftersom det är skivad citron i saften blir den och smakar citron, skulle nästan säga att den påminner om lemonad i smaken. Med en liten granskottssmak i bakgrunden. Ja, det smakar inte massor med granskott om den här, men nog känner man det lite och man känner efter.

Granskottssaft:
ca 1 stor flaska (koncentrat, saften ska spädas ut med vatten vid servering)

1 liter granskott
1 citron
1 liten vatten
6 – 7 dl strösocker (känn efter med hur söt du vill ha din saft)
30 g citronsyra (så håller sig saften längre)

Gå ut till närmaste gran och plocka en liter granskott. Titta efter att det inte finns skräp och insekter bland granskotten och skölj sedan av dem. Varva granskott med skivad citron i en bunke. Koka upp vatten och socker i en kastrull så sockret smälter helt. Rör i citronsyran. Häll sockervattnet på granskotten i bunken och låt saften sedan stå under en duk i ca två dygn.

När två dygn gått – sila saften över en ny bunke och häll sedan upp saften i en flaska. Förvara i kylskåpet. Späd saften med vatten vid servering.

Vill du testa att göra granskottssirap istället, klicka HÄR för att komma till receptet.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.