Chokladtårta med jordgubb, rabarber och mandelmaräng

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Min pappa fyllde år för en vecka sedan och som vanligt, ingen tårta – inget kalas. Det är min princip. Och jag älskar att baka tårtor! Ser alltid chansen att passa på och baka något nytt.

Just nu är det ju högsäsong för rabarbern och nu börjar det ju även komma de inhemska jordgubbarna till butiken. Rätt så dyra ännu, så jag väntar nog till midsommar, men ändå. Rabarber och jordgubbar och ju en underbar kombination. Tillsammans med chokladen blev det perfekt! Kanske man kan tveka lite på kombinationen (mörk) choklad och rabarber, men det blir verkligen gott och passar bra ihop.

Fyll gärna tårta kvällen före du ska äta den så den hinner safta till sig lite (tyvärr smälter marängen lite, om du vill undvika det måste den fyllas samma dag, men då blir den iofs en aning torrare..) och täck tårtan med ganachen samma dag som servering.

Som dekoration hade jag halverade jordgubbar, färska syrenblommor (kanderade är också fint!), rabarberbitar som jag hällt sockerlag på och låtit mjukna lite (ungefär hälften socker/hälften vatten – koka tills sockret löst sig), rabarberskal, krossad mandel och  lite överbliven chokladganache som jag spritsat ut i små toppar.

Chokladbottnet, marängbottnet och jordgubbsmoussen kan du göra kvällen före du fyller tårtan. Rabarberkompotten samma dag som du fyller tårtan och chokladganachen samma dag som du täcker tårtan.

Chokladtårta med jordgubb, rabarber och mandelmaräng:

Chokladbotten:
24 cm i diamater:

75 g smör
100 g mörk choklad
4 ägg
300 g strösocker
220 g vetemjöl
13 g bakpulver
30 g kakao
1 nypa salt
175 g mjölk

Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret och låt chokladen smälta däri. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver, kakao och salt i en annan skål. Rör ner mjölblandningen och mjölken turvist i äggvispet. Rör till sist ner det smälta smöret och rör om till en slät smet. Smörj och bröa en springform som är 24 cm i diameter med ex. kakao, kokosflingor eller ströbröd. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Känn med en sticka, den ska vara torr inuti när den är klar. Låt bottnet svalna lite och lossa den sedan ur formen.

Gelatinfri jordgubbsmousse:
(jag gjorde (om jag minns rätt) endast halva satsen, det räcker till ett lager)
recept härifrån

250 g jordgubbar (färska eller frysta)
1 1/2 dl vatten
2 dl gelésocker
ev. lite vaniljpulver
lite citronsaft
1 1/2 dl vispgrädde

Koka upp jordgubbar, vatten, citronsaft och vanilj tills de blivit lite mos. Tillsätt sedan gelésockret och låt koka några minuter. Låt kallna. Vispa grädden tjockt och rör ner jordgubbsmoset i grädden.

Mandelmaräng:

1 äggvita
3/4 dl strösocker
ca 1 1/2 dl mald mandel (eller ex. hasselnötter om du känner för det)

Sätt ugnen på 150°c. Vispa äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills det är en fast, vit maräng. Rör ner nötmjölet försiktigt. Rita en 24 cm i diameter rund cirkel på ett bakplåtspapper (ta hjälp av spingformen). Bred ut marängen innanför cirkelns kanter. Grädda i ungefär mitten av ugnen 20 – 25 min.

Rabarberkompott:

250 g rabarber
1 dl gelésocker
1/2 krm vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång

Skala ev. rabarbern om den har tjockt skal och skär i bitar. Koka ihop rabarber, socker och vanilj till en tjock kompott. Låt svalna.

Kvällen före:
Klä springformen med plastfolie. Dela chokladbottnet i två delar. Lägg den ena delen i bottnet på formen. Bred på rabarberkompotten. Lägg på marängen och bred på jordgubbsmoussen. Avsluta med att lägga på det andra delen av chokladbottnet. Om du vill kan du fukta chokladbottnarna mellan lagrena med lite saft, jag använde rabarber- och jordgubbssaft. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten.

Chokladganache:

1 1/2 dl vispgrädde
225 g mörk choklad

Koka upp grädden i en kastrull. Hacka under tiden chokladen riktigt fint och lägg i en skål. Slå på den heta grädden och låt stå ungefär en minut utan att röra om. Rör om tills all choklad smält helt. Ställ åt sidan för att svalna och tjockna till sig lite.

Ta ut tårtan en stund i förväg så att inte tårtan är alldeles för kall. Stjälp upp tårtan på ett tårtfat. Spackla sedan chokladganachen på tårtan. Börja med en tunt lager så det täcker all fyllning och bottnarna. Annars kan det komma fula smulor med. Låt stelna lite. Fortsätt sedan att spackla tårtan med ett nytt lager och spackla tills hela tårtan är täckt av ett jämnt lager chokladganache. Om du vill kan du spara lite till dekoren.

Dekorera tårtan med valfri dekoration.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.