Rabarbersmulpaj med syren och råröd vaniljsås

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Testade i söndags att baka med mitt syrensocker för första gången för att se om det nu överhuvudtaget blir och smakar någon syren. Svaret på det är.. sådär. Nu gjorde jag förstås smulpaj med rabarber och rabarbern är ju rätt syrlig och så, alltså borde jag nog använt lite mer syrensocker än de 1/2 dl som jag hade. Nästa gång ska jag testa något mer ”naturellt” som ex. vanlig muffinssmet där man byter ut lite av sockret mot syrensocker.

Ger er ändå receptet på både pajen och den rårörda vaniljåsen (vilken blir supergod och är hur lättlagad som helst) så får ni testa om ni kanske också har en burk med syrensocker hemma. Annars använder man bara vanligt strösocker.

Rabarbersmulpaj:

2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 dl (eller mer) syrensocker
3/4 dl strösocker
100 g smör

350 g rabarber, skuren i bitar (det här är i fryst tillstånd, mängden kanske ändrar lite om det är färsk)
+ 2 – 3 msk strösocker (eller syrensocker)
ev. lite färska syrenblommor

Sätt ugnen på 225°c. Blanda ihop de torra ingredienserna till smuldegen i en skål. Skär smöret i kuber och nyp ihop med de torra ingredienserna tills du får en deg. Skala ev. rabarbern och skär den sedan i bitar. Eller så använder du fryst (gärna tinad). Lägg i en pajform och strö på lite socker (och ev. syrenblommor). Smula på degen på rabarbern. Grädda i mitten av ugnen 20 – 25 min.

Rårörd vaniljsås:

2 äggulor
3 msk florsocker
1 krm vaniljpulver eller 1 vaniljstång, urskrapad
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor, socker och vanilj till vitt och pösigt. Vispa grädden. Rör ner grädden i äggulorna. Rör om försiktigt så det blir fluffigt och fint. Gör gärna den här vaniljsåsen direkt före du ska äta den. Om du gör den i förväg kan den ”skära” sig lite och blir vattnig. Det går att röra om försiktigt men då blir den inte lika fluffig. Alltså är det att rekommendera att göra den precis före servering.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.