Midsommartårta 2014

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Midsommaren är över och bjöd på mycket god mat som vanligt. Förstås sött också (vilket nästan är viktigast!). Årets tårta var något himmelskt gott. En sann ”sockerchocks”tårta och rena rama drömmen för en sockergris som jag. Hör på det här; marängbottnar med dulce de leche och daimgrädde. Toppad med färskostgrädde, mycket jordgubbar (givetvis) och så lite mer daim. Hur gott och sött låter inte det va? P-e-r-f-e-k-t!!
Jag älskar att testa olika sorters desserter och tårtor varje år men en ”regel ”har jag ändå. Det måste finnas jordgubbar i och/eller på tårtan. Det är viktigt. Ingen midsommar utan jordgubbar. Så är det bara.

Här får ni receptet om ni känner er sugna på att testa marängtårtan.

Marängtårta med dulce de leche, daimgrädde, färskostgrädde och jordgubbar:
20 cm i diamater (om du vill ha ex 24 cm i diameter blir bottnen lite plattare eller så använder du någon äggvita mer än i receptet)

Marängbottnen
2 st á 20 cm i diameter

4 äggvitor
3 dl strösocker

Sätt ugnen på 125°c. Rita två rundlar som är 20 cm i diameter på baksidan av ett bakplåtspapper. Vänd pappret så det ritade hamnar under (det syns ändå). Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på rätt så hög hastighet tills du har en fast, vit maräng. Dela upp marängsmeten i två delar så båda bottnarna blir lika stora och bred ut marängen innanför rundlarna. Sätt in i ugnen, på nedersta falsen, och sänk värmen till 100°c. Grädda i ca 1 timme och 20 min, marängen ska vara hård och lossna från pappret men får gärna vara lite seg/mjuk i mitten. Stäng av ugnen och låt sedan bottnarna stå kvar i åtminstone 30 min på eftervärme.

Dulce de leche (klicka HÄR för att se hur du gör) eller köp färdig på burk

Daimgrädde
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dubbeldaim

Vispa grädden. Krossa daimen genom att lägga daimen i en påse och banka på med en kavel. Vänd ner daimkrosset i grädden. Låt stå i kyslkåpet så länge.

Färskostgrädde
1 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
2 msk florsocker
1/2 krm vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

Vispa grädden med florsockret och vaniljen. Vispa ner philadelphiaosten till sist, snabbt. Om grädden blir för lös kan du bara låta den tjockna lite i kylskåpet.

Dekorering
Ca 1 ask färska jordgubbar
1 liten daim (1/2 dubbeldaim)
Citronmeliss

Lägg ihop tårtan precis före du ska äta den eftersom marängen annars har en tendens att smälta lite när den kommer i kontakt med något vått.
Lägg det ena marängbottnet på ett tårtfat. Bred på dulce de leche (du behöver antagligen inte riktigt hela burken). Bred sedan på daimgrädden. Lägg på det andra bottnet. Bred på färskostgrädden. Skiva jordgubbarna och dekorera tårtan med massor av jordgubbar, lite mer krossad daim och några citronmelissblad om du känner för det. Servera, ät och njut!

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Lotta skriver:

    Mums..den där såg då verkligen läcker ut och jättevackert sommarlik är den också!
    /Lotta

  2. Matilda skriver:

    Åh tack!! 🙂 Den vart jättejättegod, och jordgubbar ska det ju alltid finnas med!

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.