Citronsmakande, krämiga bärpajer

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Är du sugen på något sött och gott, och något i mindre format. Då har jag ett perfekt recept för dig!

Minipajer med mördeg, bär (här jordgubbar och körsbär) och krämig citronfyllning med philadelphia och gräddfil. Går rätt så snabbt att blanda ihop och så är det bara en 20 minuters gräddning och vips så är dom klara! Riktiga goda, citronsmak är ju alltid ett säkert kort. Och om du vill få den där lilla pricken över i:et, servera med kanske lite lättvispad grädde. Mums!

Citronsmakande, krämiga bärpajer:
ca 7 st minipajer
Mördeg:
100 g smör
2 msk strösocker
3 1/4 dl vetemjöl
1 litet ägg
Citronfyllning:
100 g philadelphiaost
1/2 dl gräddfil
3/4 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
1 äggula
rivet skal av 1/2 citron
2 – 3 dl blandade bär, ex. färska körsbär och jordgubbar
Sätt ugnen på 200°c.
Gör mördegen genom att blanda ihop alla ingredienser i en assistent eller för hand genom att först nypa ihop smöret med mjöl och socker. Sedan tillsätta ägg och snabbt röra ihop till en fast deg. Om degen känns för klibbig, tillsätt lite mer mjöl. Låt mördegen vila i kylskåpet en stund, ca 15 min.
Ta fram minipajformer. Dela degen i ca 7 bitar och kavla ut varje bit till en platta, så stor så den täcker pajformen. Tryck lätt med fingrarna så degen formas i formen och rulla sedan över kanten med en kavel för att få bort överflödig pajdeg. Förgrädda i mitten av ugnen 6 min. Gör under tiden fyllningen;

Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål till en slät smet. När bottnen är klara, häll fyllning i varje form. Inte helt ända upp till kanten. Skär jordgubbar och körsbär i små bitar och strö på fyllningen. Sänk ugnen till 175°c och grädda sedan pajerna i 20 – 25 min tills fyllningen stelnat. Låt pajerna svalna. Om du vill servera pajerna kallna, sätt in dem i kylskåpet när de svalnat. Pudra över florsocker vid servering och ät som de är eller med en klick grädde.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.