Klassisk jordgubbstårta

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Förra veckan skulle vi ha ”släktfika” och förstås måste en tårta finnas med i bilden! Eftersom det är den ljuvligaste sommaren just nu och jordgubbarna är i säsong (åtminstone här vart jag bor) blev valet rätt så enkelt, en jordgubbstårta på helt klassiskt vis. Med mycket jordgubbar, vaniljkräm, massvis av grädde och allt förstås gjort från grunden. Så underbart gott och ett måste på sommaren!

Klassisk jordgubbstårta:
24 cm i diameter

Tårtbotten, ”lika delar”:
(för en form på 24 cm i diameter)

5 ägg
Lika delar strösocker och vetemjöl
+ 1 1/2 tsk bakpulver

smör och ströbröd/vetemjöl till formen

Sätt ugnen på 175°c. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset. Häll upp mjöl och socker i de två andra glasen, lika mycket som äggen. Tillsätt bakpulvret i mjölglaset.
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop mjölet med bakpulvret. Sikta sedan ner mjölet i äggvispet med en sil. Rör om med en slickepott till en slät smet. Smöra och bröa eller mjöla en springform. Häll smeten i formen och grädda sedan tårtbottnet i mitten av ugnen 35 – 40 min. Låt bottnet svalna lite och lossa sedan ur formen. Bottnet kan du förbereda en längre tid i förväg och i sådana fall lägga i frysen tills du ska använda det eller så bakar du bottnet två dagar i förväg.

Jordgubbsfyllning:

1 liter färska jordgubbar
1/2 – 1 dl strösocker

Ta bort det gröna och dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg i en skål tillsammans med sockret. Mosa med en gaffel men lämna gärna kvar bitar av jordgubbar däri. Låt stå i kylskåpet så länge.

Vaniljkräm:

3 äggulor
3 dl mjölk
1/2 dl strösocker
ca 1/2 dl maizena (3 msk)
1 1/2 krm vaniljpulver

Lägg äggulor, mjölk, socker och maizena i en kastrull och vispa ihop. Låt krämen tjockna under konstant vispning och lyft sedan kastrullen från plattan. Tillsätt vaniljen och låt sedan vaniljkrämen kallna.

Dagen före:

Dela bottnet i tre delar med en vass kniv. Lägg det första bottnet på ett tårtfat och bred på de mosade jordgubbarna. De blir rätt mycket vätska av jordgubbarna, det används som fuktning för bottnarna, så spara lite till de andra lagren. Lägg på andra bottnet, fukta lite med jordgubbssaften och bred sedan på vaniljkrämen. Lägg på det sista bottnet och tryck till lite lätt. Lägg på springformen ovanpå och låt stå i kylskåpet över natten.

Till garnering:

6 dl vispgrädde
1/2 – 1 liter färska jordgubbar
ev. citronmelissblad

Före servering:

Ta ut tårtan ur kylskåpet. Vispa grädden. Ta endel av grädden och spackla tårtan med så inte bottnarna syns så mycket. Lägg resterande grädde i en spritspåse med stjärntyll (använde en stängd stjärntyll) och börja spritsa runt kanten. Nerifrån upp. Ta bort det gröna och skiva jordgubbarna. Rada sedan jordgubbarna i mitten av tårtan, i ett snyggt mönster. Lämna en några cm-tjock kant runtom. Spritsa gräddrosetter runt. Garnera ev. med citronmeliss. Om du vill kan du också pensla gelé på jordgubbarna. Gör då det före du spritsar gräddrosetterna.

Låt stå i kylskåpet till servering.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.