Hallonmousse, lemon curd och kokoskrisp i glas

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Hallon är ett av sommarens bästa bär, topp två med jordgubbarna i topp. Tillsammans med syrlig lemon curd och krispiga smulor med lite smak av kokos kan det här bli sensommarens bästa dessert! Jag tycker verkligen hallon och citron är en ypperlig smakkombination, passar perfekt ihop med hallonens söta, fina smak och citronens (i det här fallet lemon curdens) syrliga smak.

Jag säger bara, testa testa testa!

Hallonmousse, lemon curd och kokoskrisp i glas:
4 – 5 st

Hallonmousse:

ca 3 dl färska hallon (spara några till garnering)
2 msk florsocker
1/2 krm vaniljpulver
2 dl turkisk yoghurt
ca 1 1/2 dl vispgrädde

Mosa hallonen tillsammans med sockret och vaniljen i en skål. Lämna gärna kvar lite bitar, tycker jag blir godare! Vispa grädden. Blanda yoghurten med hallonmoset. Vänd sedan ner hallonblandningen i den vispade grädden och rör om med lätta tag så moussen håller sig fluffig. Ställ i kylskåpet och stelna en stund.

Lemon curd:
(recept härifrån)

2 ägg
1 1/2 dl strösocker
saft och skal från 2 citroner
50 g smör, i bitar

Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och lägg över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden så curden inte stelnar. När den tjocknat, ta skålen från värmen och klicka i smöret. Rör tills det smält. Låt svalna och häll sedan upp på en burk med lock. Håller sig ca en vecka i kylskåpet.

Kokoskrisp:

1 1/2 dl havregryn
3/4 dl vetemjöl
1/2 dl kokosflingor
3/4 dl strösocker
75 g mjukt smör

Sätt ugnen på 225°c. Rör ihop de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smulig deg. Smula ut degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Se upp så inte krispet bränns! Ta ut ur ugnen, låt svalna och stelna. Bryt sedan i bitar och smula (om degen flytit ihop till en hel platta).

Varva alla komponenter i glas. Börja med moussen, sedan lemon curd, kokoskrisp, lite till mousse, lemon curd och till sist lite kokoskrisp och några färska hallon till garnering.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.