Hallon- och persikopaj med vaniljkräm och chokladsmuldeg

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Jag gillar att testa olika smaker och se hur dom går ihop med varandra. Kan tänka mig i huvudet hur dom smakar tillsammans och oftast brukar det sedan också stämma i verkligheten. Det här är ett sådant bakverk som var något som jag helt och hållet experimenterade mig fram till. Fick en idé i huvudet och så spann jag vidare på idéen tills det blev det här slutresultatet. En paj med mördegsbotten, vaniljkräm i bottnet, persika, nektarin och hallon och allt toppas av en underbar chokladsmuldeg med mörk choklad. Så. Himla. Gott. 

Jag gjorde pajen i en rätt liten form, rättare sagt 18 cm i diameter. Alltså blir den då rätt så hög. Om du vill göra pajen i en större form eller i en vanlig glaspajform, grädda pajen kortare tid. 25 – 30 min kanske? Testa dig fram!

Hallon- och persikopaj med vaniljkräm och chokladsmuldeg:
18 cm i diamater
Vaniljkräm:
2 äggulor
2 dl mjölk
2 msk strösocker
2 msk maizena (majsstärkelse)
1/2 krm vaniljpulver
Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull och lägg på plattan. Vispa hela tiden tills krämen tjocknat. Ta från plattan och låt svalna. Gör mördegen under tiden.
Mördegsbotten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 äggula
Sätt ugnen på 200°c. Blanda ihop mjöl och socker i en bunke eller i assistentens skål. Skär smöret i kuber och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg (eller i assistenten). Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en fast deg. Låt stå inplastad i kylskåpet en stund. Ta ut degen från kylskåpet och tryck ut i formen. 
Fyllning:
vaniljkrämen
2 persikor
1 – 2 nektariner
1 1/2 dl färska hallon (om du använder frysta, blanda med lite potatismjöl före gräddning)
Chokladsmuldeg:
75 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
50 g mörk choklad, grovhackad
Blanda de torra ingredienserna till smuldegen i en skål. Skär smöret i tärningar och nyp ihop med de torra ingredienserna till en smulig deg. Rör till sist i den hackade chokladen. 
Bred ut vaniljkrämen på bottnet. Skär nektarinerna och persikorna i mindre bitar eller klyftor och lägg ovanpå vaniljkrämen tillsammans med hallonen. Smula till sist över chokladsmuldegen över hela pajen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 35 min. Låt svalna och pudra med lite florsocker.
//Matilda
Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.