Hösttårta med äppelkompott, dulce de leche och färskostgrädde

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nu när det blivit lite höstigare ute och hösten börjar närma sig påriktigt blir det samtidigt säsong för underbara äpplen. Av äpplen kan man verkligen göra så mycket gott, allt från smulpaj till glass.
Här har jag använt äpplen i en tårta i form av äppelkompott tillsammans med himmelsk dulce de leche och färskostgrädde. Helt. Perfekt.
Äppel + dulce de leche är typ en av de godaste smakkombinationerna som finns!

Rosorna blev jag inspirerade av härifrån och är helt enkelt gjorda av tunt skivat äppel som först legat en stund i rödfärgad sockerlag och sedan rullats ihop till rosor. Hur enkelt som helst men en aning pilligt!
Hösttårta:
24 cm i diameter

Tårtbotten, ”lika delar”:

5 ägg
lika delar socker
lika delar vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°c. Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i det första glaset, häll socker i det andra, lika mycket som äggen och vetemjöl + bakpulver i det tredje. Häll ägg och socker i en skål och vispa det riktigt vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skild skål. Sikta ner mjölet i äggvispet och rör ihop till en slät smet. Smöra och bröa en springform, 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i 35 – 40 min. Den ska vara helt torr inuti när den är klar. Låt svalna och lossa sedan bottnet från formen.

Fyllning:

Äppelkompott:

4 – 5 röda äpplen
ca 1 dl strösocker (jag tog hälften syltsocker)
1/2 krm vaniljpulver
en skvätt vatten

Skala, ta ut kärnhuset och tärna äpplena i små bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med resterande ingredienser och låt koka på medelvärme tills äpplena blivit mjuka och det blivit en tjockare kompott.  Låt svalna.

Dulce de leche:

1 burk kondenserad mjölk (eller färdig från butiken, ex. pampas deli)

Ta bort etiketten från konservburken och lägg burken i en kastrull. Täck med vatten och lägg på spisen. Burken ska sjuda under tre timmars tid och hela tiden vara täckt med vatten. När det gått tre timmar, häll bort vattnet, skölj med kallt vatten, låt svalna lite och öppna sedan och så har du en underbar, gyllenbrun kolakräm!!

Dagen före:

lite mjölk eller ex. äppeljuice/saft till fuktning

Dela bottnet i tre delar. Diska ur springformen och täck med plastfolie. Lägg det första bottnet i formen. Fukta bottnet lite. Tänk på att det som hamnar i bottnet blir högst upp när den sedan hamnar på tårtfatet. Bred ut dulce de leche. Lägg på det andra bottnet. Fukta igen. Bred ut äppelkompotten och lägg sedan på det sista bottnet. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåpet över natten så den får safta till sig. Lägg gärna på någon tyngd ovanpå som ex ett smörpaket eller mjölk.

Färskostgrädde:

ca 4 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost

Vispa grädden ganska hårt. När den ännu är lös, klicka i färskosten och fortsätt vispa till fast konsistens. Se till att den inte blir för hård och ”skär” sig.
Vänd formen uppochner på ett tårtfat med tårtpapper. Dra bort plasten.
Spackla tårtan med grädden och gör sedan lite ”gupp” med hjälp av spateln för att få lite liv i tårtan.

Dekorera med *äppelrosor eller något annat fint.

*Äppelrosor:

1 – 2 röda äpplen
1 1/2 dl vatten
3/4 dl strösocker
röd pastafärg

Häll vatten, socker och röd färg i en kastrull och värm upp. Ta ut kärnhuset ur äpplena. Skiva tunt tunt, med kniv eller mandolin. Lägg äppelskivorna i sockerlagen och låt ligga där några minuter. Ta upp och skölj snabbt i kallt vatten. Skär ett hack i äppelskivan så det blir en äppelremsa. Rulla sedan ihop så det blir rosliknande.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.