Vinbärs- och nektarinrutor med marängtäcke

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

När jag fyllde år för ungefär en månad sen ville jag förstås baka något gott som vi kunde ha till födelsedagsfikat. Något som gick rätt snabbt att baka och inte var allt för komplicerat och innehöll allt för många ingredienser. Då var det här perfekt och lättbakat! Sockerkaka med röda vinbär och nektarin ovanpå, samt ett fluffigt, sött marängtäcke som snabbt får fin färg i ugnen.

Nu behöver du ju inte använda just röda vinbär och nektarin som jag hade utan mixa helt fritt enligt smak och vad du har hemma. Det kan vara hallon, äppel, plommon, krusbär, blåbär.. Ja precis vad du känner för! Allt blir lika gott 🙂

Vinbärs- och nektarinrutor med marängtäcke:

Smet:

75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 1/2 – 2 dl röda vinbär (om dom är frysta, blanda med 1 – 2 tsk maizena/potatismjöl)
2 nektariner

Marängtäcke:

2 äggvitor
1 dl strösocker

Sätt ugnen på 225°c. Smält smöret. Under tiden, vispa ägg, socker och vanilj vitt och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål. Rör ner smöret i äggsmeten. Tillsätt sedan mjölblandningen och rör om till en slät smet. Häll ut smeten i en liten långpanna (eller ex rund springform) täckt med bakplåtspapper eller smord och bröad. Skiva nektarinerna och lägg ovanpå smeten. Strö sedan på vinbären. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska nästan vara klar, men gräddas ännu lite efter att marängen kommit på.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa på hög hastighet till en fast, glansig maräng. Bred ut marängen ovanpå kakan och fortsätt grädda i några minuter tills marängen fått en fin, gyllenbrun färg. Ha koll på kakan, för det går fort! Låt svalna och skär sedan upp i rutor.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.