Äppelkladdkaka med lakritskolasås

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Har du mycket äpplen hemma som du inte vet vad du ska göra med? Då kommer här ett litet tips på något väldigt väldigt gott du kan baka. Nämligen kladdkaka med äppel. Att kombinera två underbara bakverk, kladdkaka och äppelkaka, är briljant! Skippa kakaon och lägg i äppelskivor och vips har du en äppelkladdkaka. Hur lätt som helst! Ovanpå ringlade jag på kolasås med lakritsgranulat i för att ”lyxa” till det lite och få lite mer smak i kakan. Testa testa!!

Äppelkladdkaka med lakritskolasås:
18 cm i diameter

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
ca 2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1/2 krm vaniljpulver
2 rivna äpplen

Ovanpå:
2 äpplen, skivade
Lakritskolasås (se recept nedan)

Sätt ugnen på 175°c. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker (det ska inte bli vitt och pösigt!). Blanda ihop de torra ingredienser i en skild skål. Rör ner smöret i äggvispet. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet. Riv äpplet och rör till sist ner det i smeten.
Smörj och bröa en springform. Häll i smeten. Skiva/klyfta äpplena och lägg dem ovanpå i ett fint mönster. Ringla på en del av kolasåsen och grädda sedan i mitten av ugnen 20 – 25 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten ännu.
Ringla på lite mer kolasås vid servering.

Lakritskolasås:

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk lakritsgranulat

Häll alla ingredienserna i en kastrull och låt sedan koka på medelvärme ca 5 min.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.