Höstens godaste äppelpaj

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Det här kan vara den godaste äppelpajen jag någonsin gjort. Det kan det verkligen. En klar tiopoängare! Här finns allt jag älskar; mördeg, mandelkräm, äppel, kanel, kardemumma och tosca. Mandelkrämen under äpplena gör pajen så himla god och saftig, och äppel + mandel är ju en oslagbar kombo! Samma sak med toscan ovanpå äpplena, söt, knäckig och kolaaktig. Hur underbart gott som helst. Serveras gärna med en stor kula vaniljglass.

Höstens godaste äppelpaj:
1 paj

Mördegsbotten:

125 g smör
1 dl strösocker
3 – 4 dl vetemjöl
1 äggula

Mandelkräm:

150 g mandelmasssa, riven
1 ägg

ca 10 små äpplen (mindre mängd om dom är större förstås)
kanel och kardemumma ovanpå

Mandel/kokostosca:

120 g smör
1 dl strösocker
3/4 dl grädde
25 g vetemjöl
1 påse (á 50 g) mandelspån
1/2 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 200°c.
Börja med mördegen. Blanda ihop alla ingredienser snabbt i en assistent eller för hand genom att nypa ihop smör med de torra ingredienserna och sedan tillsätta äggulan. Lägg degen i plastfolie och låt stå i kylskåpet ca 15 min.

Gör mandelkrämen under tiden genom att blanda ihop riven mandelmassa med ägget till en slät kräm. Ta ut den kalla mördegen ur kylskåpet och tryck ut den i en pajform. Om det hänger deg utanför kanten kan det tas bort genom att kavla på kanten eller bara ta en kniv och skära bort. Bred ut mandelkrämen på bottnet.

Kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem sedan ovanpå mandelkrämen. Strö på kanel och kardemumma efter tycke och smak.

Gör till sist toscan. Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Lägg på medelvärme och låt smöret smälta. Låt småkoka några minuter tills det är en tosca av tjockare konsistens. Klicka ut toscan ovanpå äpplena. Grädda pajen i mitten av ugnen 30 – 35 min tills äpplena är mjuka och toscan har fått fin färg.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Matilda skriver:

    Ingen orsak! 😀

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.