Kanelbullens dag

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Imorgon är det ju kanelbullens dag, kom du ihåg det?! Då hör det till att man åtminstone ska äta en kanelbulle. Eller egentligen behöver det ju inte vara just kanelbullar. Visst, det är ju kanelbullens dag men nog kan det lika bra vara alla bullars dag.
Såg att jag inte hade något ”riktigt” recept på just kanelbullar vilket är lite panik. Alla kan säkert baka kanelbullar men ger er mitt recept ändå. Se det som ett grundrecept på bullar, byt bara ut fyllningen så kan du få vilka goda bullar du än vill!

Kanelbullar:
ca 30 st

50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37°c
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk malen kardemumma
1 ägg
150 g mjukt smör
ca 15 dl vetemjöl

Kanelfyllning:

ca 200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
2 – 3 tsk kanel (beroende på smak)

Till pensling:
1 ägg
pärlsocker

Smula jästen i en bunke och häll på det ljumma vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt alla ingredienser förutom mjölet och rör om. Tillsätt sedan mjölet, ett par dl i taget, och rör om tills du har en slät deg som lossnar från bunkens kanter och inte kladdar. Låt vila ca 10 min under bakduk. Gör fyllningen under tiden genom att bara blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Börja med att kavla ut den ena delen till en stor, rektangulär platta och bred ut hälften av fyllningen på plattan. Rulla ihop plattan från långsidan till en rulle och skär sedan i ca 15 bitar. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör likadant med den andra degbiten. Sätt ugnen på 225°c. Lägg bakdukar på bullarna och låt jäsa ca 30 min.
Pensla de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen 10 – 12 min.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.