Saffranskrans med äppel, russin och mandel

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Saffran. Världens godaste krydda. Och världens dyraste. Men man kan allt betala lite extra när man vet hur himla gott slutresultat man får! Mina underbara saffransbullar med mandelmassa och apelsin är något jag bakar varje år, HÄR hittar du receptet på dom, men i år gjorde jag också en saffranskrans fylld med en massa gott som hackad mandel, rivet äppel, vanilj och russin. Juligt, saftigt och gott. 
Saffranskrans med äppel, russin och mandel:

25 g jäst

2 1/2 dl ljummet vatten, 37-gradigt
1 ägg
0,25 – 0,5 g saffran (hela saffranspistiller som mortlas själv är klart godast!)
1 dl strösocker
1 nypa salt
1/2 msk kardemumma
75 g mjukt smör
6 – 8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3/4 dl grovhackad mandel
3/4 dl russin
1 rivet äppel
ägg till pensling
en näve hackad eller flagad mandel
Smula jästen i en bunke och lös upp jästen i vattnet. Mortla saffranet med en nypa socker. Tillsätt allt i vattnet förutom mjölet och rör ihop. Tillsätt mjölet, några dl i taget, tills du fått en slät deg som inte kladdar och som släpper från bunkens kanter. Låt vila under bakduk ca 10 min. 
Gör fyllningen genom att blanda ihop allt i en skål.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor, rektangulär platta. Bred ut fyllningen jämnt över hela plattan. Rulla sedan ihop från den ena långsidan till den andra, precis som när du gör kanelbullar. Forma rullen till en rund ring och nyp ihop ändorna så det blir en krans. Klipp hack med en sax runt hela rullen och ta sedan degbitarna och böj dom till vänster, höger, vänster, höger osv. 
Ungefär så här;
Pensla kransen med uppvispat ägg och strö på mandel. Grädda i mitten av ugnen, på 225°c, i 30 – 40 min. 
//Matilda
Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.