Lime- och pistagekola med vit choklad

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Då var allt julgodis gjort för i år och det blev hela fyra sorter. Och alla goda som bara den!!

Jag tänkte börja med faktiskt en av de godaste. En som sticker ut lite bland allt chokladigt och ”tungt” godis som oftast brukar finnas på julbordet. Väldigt lätt och fräsch sådär. Helt enkelt vanlig kola smaksatt med limeskal och finhackade pistagenötter. Herremingud vad gott det blev. Har funnit bästa kolakombon måste jag säga! Och allt toppas med ännu lite vit choklad. Det finns ju liksom inget bättre typ.

Lime- och pistagekola med vit choklad:
30 – 35 st (beror också på i vilken form du gör den i, jag använde en brödform och då blev dom ganska tjocka)

100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljpulver
rivet skal av 1 lime
1 dl finhackade pistagenötter
30 g vit choklad

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap och vanilj. Låt smeten koka upp och koka sedan, utan lock, tills smeten når ca 125°c. Det blir självklart bäst resultat med en termometer, men äger du ingen kan du testa om smeten är klar genom ett kulprov (droppa lite kola i ett glas med kallt vatten och testa om det går att rulla kolan till en fast kula). 15 – 30 min ska kolan då koka.
När kolan nått rätt temperatur, rör ner limeskal och pistagenötter. Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur och stelna. Smält chokladen i mikron eller över vattenbad och ringla sedan över kolan. Låt chokladen stelna och skär sedan i så stora bitar du vill ha. Om du vill kan du packa in kolorna i bakplåtspapper så blir det som små karameller.
Man ska ju inte egentligen ha kola i kylskåpet för den blir ju stenhård, men jag hade den några minuter i kylskåpet så chokladen skulle stelna och sen lät jag dom vara i rumstemperatur.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Lotta skriver:

    Den kolan ska absolut testas i morgon! God-Jul! /Lotta

  2. Matilda skriver:

    Kul! Tror inte du kommer bli besviken 🙂
    God Jul!

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.