Nyårsdesserten 2014

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Så var 2014 slut och ett nytt år har redan hållit på i fyra dagar. Känns rätt skönt att vi går mot ljusare tider och vår igen, fastän jag tycker januari är den tråkigaste och mest händelselösa månaden på året..

Nyåret var ändå ett riktigt bra nyår som firades med vegetarisk trerätters och förstås är ju alltid desserten godast 😉

I år blev det en chokladterrinkaka med bl.a svartvinbärspuré och hemgjord vaniljglass. Jag vet inte riktigt vad jag ska namnge kakan till. Tanken var ju liksom från början att det skulle bli en len chokladterrin, men något stämde säkert inte i receptet för efter en kvarts gräddning var terrinen fortfarande helt rinnig i konsistensen och då fick jag ju bara fortsätta grädda den, på lite högre temperatur. Plötsligt hade den blivit fastare och fått ett ”skal” på toppen och ja, då kändes den ju mer som en kladdkaka eller brownie. Så vi får väl säga att det är någon sorts chokladterrinkaka!

Receptet kommer från tv-programet ”Havets mat”/Tom Sjöstedt. När jag nu läste igenom receptet än en gång efteråt kom jag på att fastän den var alldeles rinnig kanske den skulle ha stelnat till sig när det står av den ska ”kallna i kyl”. Nåja, ni kanske lyckas med den bättre än mig?

Receptet på de kanderade apelsinskalen kommer härifrån. Resten är egna recept.

Chokladterrin med vaniljglass, svartvinbärspuré, kanderade hasselnötter, kanderat apelsinskal och minimaränger:

Chokladterrin:

2 dl vispgrädde
125 g mörk choklad
125 g mjölkchoklad
1 ägg
30 g rumsvarmt smör

Koka upp grädde. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll på den varma grädden så att chokladen smälter. Vispa i ägg och smör. Häll smeten i en smörpappersklädd form och baka i ugnen på 100°c, ca 15 min. Låt terrinen kallna i kyl och skär upp i portionsbitar.

Minimaränger:

1 äggvita
ca 1 dl strösocker

Sätt ugnen på 100°c. Vispa upp äggvitan fluffigt. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en vit och fast maräng. Lägg marängen i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små minimaränger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 40 min. Marängerna är klara när dom lossnar från pappret. Låt kallna.

Svartvinbärspuré:

1 1/2 dl svarta vinbär (använde frysta)
1 msk strösocker
1/2 krm vaniljpulver

Lägg allt i en kastrull och låt puttra några minuter. Passera bären genom en sil så det bli en slät puré. Låt kallna och förvara i kylskåpet.

Vaniljglass:

1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 msk glykos
1 tsk vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
2 äggulor
1/2 dl strösocker

Koka upp grädde, mjölk, glykos och vanilj i en kastrull och ställ sedan åt sidan för att svalna lite. Vispa under tiden äggulor och socker vitt och pösigt. Häll gräddblandningen i äggulorna och vispa ihop. Häll tillbaks glassmeten i kastrullen och lägg tillbaka på spisen. Låt sjuda tills smeten blir 85°c. Häll upp glassmeten i en skål och låt gärna stå över natten i kylskåpet för att kallna. Kör smeten i en glassmaskin enligt maskinens anvisningar, lägg glassen i en burk och lägg i frysen några timmar.

Kanderade apelsinskal:

1 apelsin
3/4 dl strösocker
1 dl vatten
1/2 msk ljus sirap

Tvätta apelsinerna. Skär sedan skalet i långa tunna remsor. Skär remsorna i tunna strimlor. Fyll en kastrull med vatten. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka ca 5 min. Sila bort vattnet och upprepa samma sak tre gånger. Koka upp socker, vatten och sirap i en kastrull över låg värme till en lag. Tillsätt skalen och låt koka på låg värme ca 15 min eller tills lagen tjocknat. Ta kastrullen från värmen och låt svalna. Lyft upp skalen och vänd runt dem i strösocker så de blir täckta.

Kanderade hasselnötter:

1 dl hasselnötter
1/2 dl strösocker
1/2 msk vatten

Smält socker i en stekpanna och tillsätt sedan vattnet. Låt det koka till en slät karamell. Tillsätt hasselnötterna och rör runt så att de täcks av sockret. Häll ut på ett bakplåtspapper och sära på nötterna. Låt stelna.

Nu har du alla komponenter till desserten. Lägg upp desserten på en tallrik så som du vill.

//Matilda

Kategorier: Matildas Kafferep

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.