Hemlagad nyponsoppa

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nypon är fullproppade med nyttigheter och c-vitamin. Värsta superbäret! Därför är det ju perfekt att dricka nyponsoppa om man vill få mycket c-vitamin. Men glöm all köpe-nyponsoppa, nej, hemlagad är det som gäller! Mycket nyttigare, man vet precis vad den innehåller. Och inte är det många ingredienser. Det enda du behöver är vatten, nyponskal, någon sorts sötning och lite maizena. Enklare blir det inte! Servera soppan på klassiskt vis med mandelbiskvier och vaniljglass/grädde eller ät med ex. yoghurt och müsli, mycket gott det med.

Hemlagad nyponsoppa:
1 flaska

2 dl nyponskalsbitar (Risenta säljer det)
ca 5 dl vatten + ca 6 dl vatten
1/2 – 1 dl strösocker (eller annan sötning som honung)
2 – 3 msk maizena + en skvätt vatten

Kvällen före:
Blötlägg nyponskalen i 5 dl vatten kvällen före. Jag använde hett vatten.

Dagen efter:
Lägg nyponen (som nu blivit en ganska tjock massa) i en kastrull med resterande mängd vatten (6 dl). Tillsätt sockret och låt sedan soppan koka 10 – 15 min. Om du använder honung, tillsätt det helt i slutet eftersom honung helst inte ska koka.
Red av soppan med maizena. Tillsätt så mycket så du får den konsistens på soppan som du vill ha.
Sila soppan så nyponskalen försvinner och häll sedan upp på en flaska. Förvara i kylskåp.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.