Madeleinekakor med apelsin & nutella

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Jag hade faktiskt aldrig före det här varken bakat eller smakat på de små franska bakverken, madeleinekakor, så det var verkligen på tiden att jag gjorde det. Jag ”piffade” upp dom ännu ett snäpp genom att tillsätta apelsinskal i smeten och fylla dom med nutella efter gräddning. Mycket gott!

Receptet är Sébastien Boudets.

Mina kakor är gjorda i en silikonform som blir mini-madeleines men egentligen ska det ju vara en madeleineplåt i metall.

Madeleinekakor med apelsin & nutella:

170 g smör
210 g vetemjöl
8 g bakpulver
1 vaniljstång eller (1 krm vaniljpulver)
150 g ägg (ca 3 st)
170 g strösocker
rivet skal av 1/2 apelsin

1/2 – 1 dl nutella efter gräddning

Sätt ugnen på 220°c. Smält smöret på låg värme under omrörning. Dra kastrullen från värmen och låt svalna. Sikta ner mjöl och bakpulver i en bunke. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Blanda försiktigt vaniljfrön, ägg och socker i en bunke. Tillsätt mjölblandningen och rör om med en slickepott. Rör i smöret, lite i taget, genom att hålla slickepotten i högerhanden och greppa bunken med vänster hand (tvärtom om du är vänsterhänt). Rotera bunken samtidigt som du rör åt motsatt håll. Fortsätt att röra tills smeten är helt slät. Tillsätt apelsinskal.
Spritsa smeten i smorda madeleineformar (behövs inte smörjas om du använder silikon) så att det nästan når upp till kanten. Kakorna kommer att resa sig under gräddningen och formen får därför inte fyllas helt. Sänk värmen till 200°c och grädda 7 – 9 min i mitten av ugnen. Ta ut kakorna ur formarna och låt dom svalna på ett galler. När kakorna svalnat, spritsa in nutella i dom med en lång, smal tyll. Pudra gärna över lite florsocker och servera.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.