Dulce de leche – fyllda chokladkakor med flingsalt

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Dulce de leche. Choklad. Flingsalt. Hur bra kombo är inte det?!

Kakorna är något av de godaste jag bakat inom småkakskategorin, tror jag faktiskt. De är sådär mjuksega, smakar lite som brownie, och så med fyllningen som är den underbara kolakrämen dulce de leche kan det inte bli fel. Med ännu lite flingsalt på toppen som blir en perfekt brytning mot det söta blir de här kakorna himmelsk goda!!
Dulce de leche – fyllda chokladkakor med flingsalt:
ca 6 st medelstora kakor
50 g smör
1/2 dl farinsocker
1/2 dl strösocker
1 ägg
50 g mörk choklad
1/2 dl kakao
1 nypa salt
2 1/4 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
Fyllning:
dulce de leche (köpt eller kokad av kondenserad mjölk)
På toppen:
flingsalt
Sätt ugnen på 175°c.
Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt sockret. Tillsätt sedan chokladen så den smälter i smöret. Låt smöret svalna lite och tillsätt ägget och rör om. Blanda ihop kakao, salt, mjöl och bakpulver i en skild skål och rör ner i smöret. Rör ihop till en slät, fast deg. Plasta in degen och lägg i kylskåpet (eller frysen) en stund så degen stelnar lite.
Ta ut degen och dela den i 6 lite större bitar och 6 lite mindre bitar. Rulla de större bitarna till kulor. Ta en kula i taget och platta ut den lite i handen. Lägg i en klick dulce de leche. Ta en av de mindre bitarna och platta ut till ett ”lock”. Lägg ”locket” ovanpå dulce de lechen och nyp ihop i kanten med den andra degbiten. Lägg kakan på en plåt klädd med bakplåtspapper med ”locket” neråt. Gör likadant med resterande degbitar.
Strö på flingsalt på kakorna och grädda sedan i mitten av ugnen ca 12 min.
//Matilda

Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Vera skriver:

    Gjorde liknande kakor tidigare i år också, de är såååå goda!!

  2. Matilda skriver:

    Ja absolut!! Allting som har dulce de leche i sig kan inte bli fel 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.