Tofuglass med chokladsmak och jordnötssmör

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Mums! Visst kan man få en riktigt god och krämig glass utan mjölkprodukter. Jag har använt mig av silkestofu och kokosmjölk och resultatet blev som sagt mycket gott. Jag smaksatte glassen med kakao och hade även i små bollar av jordnötssmör som passar perfekt ihop med chokladsmaken. Glassen serverade jag med kolasås som fått den mörka färgen av muscovadosirap, men det går förstås lika bra att använda ljus sirap.

Tofuglass med chokladsmak & jordnötssmör:

3/4 paket silkestofu
3/4 burk kokosmjölk
1 krm vaniljpulver
3 – 4 msk honung
2 msk (rå) kakao
1/2 dl kakaonibs

Mixa ihop allt till en slät blandning och låt stå i kylskåpet en stund.

Gör under tiden jordnötssmörsbollarna;

Jordnötssmörsbollar:

ca 1 dl slätt jordnötssmör
ev. lite hackade, rostade jordnötter för crunch

Bred ut jordnötssmöret på ett bakplåtspapper i en burk och lägg i frysen åtminstone 30 min. Ta ut och skär i små bitar. Rulla till små bollar. Det måste gå snabbt för jordnötssmöret börjar kleta efter några minuter. Om det händer är det bara att lägga det tillbaks i frysen en stund och sedan fortsätta rulla bollar när det stelnat på nytt. Förvara bollarna i frysen.

Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens anvisningar. När glassen börjat stelna, häll i kakaonibsen. När glassen är klar, lägg hälften av glassen i en burk med lock. Strö på hälften av jordnötsbollarna. Bred på resten av glassen och strö på resten av bollarna. Låt frysa några timmar tills glassen är den konsistens du vill ha den. Om den står för länge i frysen finns risken att den blir väldigt hård eftersom glassen inte innehåller socker. Då måste du bara ta ut glassen en stund före servering så den hinner mjukna lite.

Kolasås:
räcker till ca 2 port.

1/2 dl grädde
1/2 dl sirap
1/2 dl strösocker

Lägg allt i en kastrull och låt koka upp. Låt koka några minuter tills kolan blivit lite tjockare i konsistensen, under omrörning. Ta kastrullen från plattan, häll upp kolan i en skål och låt svalna. Om kolan stelnar, värm den bara snabbt i mikron före servering.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.