Matildas Kafferep 4 år

  Skrivet den   av   4 kommentarer

Hipp hipp hurra, hipp hipp hurraa!

Idag för exakt fyra år sedan satt en 13, snart 14-årig, flicka framför datorn och startade den här bloggen efter många om och men. Nu är jag en snart 18-årig, myndig (!), flicka som älskar att baka lika mycket som då, men fyra år har gått och mycket har hunnit hända. Många fler recept har kommit upp på Matildas kafferep och jag har utvecklats mycket. Har fått fler läsare och satsat mer. Är efter ett år utbildad kock. Ja, ni hör!

Tack tack tack alla ni som läser Matildas kafferep och kanske provar ett eller annat recept!!

När det är födelsedag är det nästan obligatoriskt med någon sorts tårta. Och inte ska det vara sämre bara för det är bloggens födelsedag. Nej, en riktigt fin, saftig, underbar tårta ska ni nu få receptet på. Choklad, jordnötssmör, dulce de leche, mm… Det riktigt vattnas i munnen bara jag tänker på denna perfekta smakkombination.


Choklad- och jordnötstårta med dulce de leche:

Browniebotten:
120 g smör
100 g strösocker
50 g mörk choklad
2 ägg
75 g kakao
1 nypa salt
1/2 tsk bakpulver
90 g vetemjöl

Sätt ugnen på 175°c. Smörj eller klä en form med bakplåtspapper, 20 x 20 cm.
Lägg smör, socker och mörk choklad i en kastrull och låt smälta på svag värme på spisen tills chokladen och smöret smält och du fått en slät chokladblandning. Låt svalna en aning och rör sedan ner äggen, ett i taget. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skild skål och rör sedan ner de i smeten. Rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda sedan din brownie ca 20 min. Kakan ska saftig men inte helt kladdig när den är klar. Låt bottnen kallna.

Chokladtryffel:
10 g strösocker
10 g glykos
50 g vispgrädde
50 g mörk choklad
10 g smör, mjukt

Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde, socker och glykos i en kastrull tills den kokar. Slå grädden över chokladen. Låt chokladen smälta helt och rör om till en slät tryffel. Klicka i smöret och rör om. Låt tryffeln stå i rumstemperatur tills den blivit tjockare, bredbar, i konsistensen.

Jordnötsfrosting:
100 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
1/2 dl slätt jordnötssmör
1/2 krm vaniljpulver
3/4 dl florsocker

Börja med att snabbt vispa ihop färskost och smör så du inte riskerar att få smörklumpar i din frosting. Tillsätt jordnötssmör, vanilj och florsocker och vispa till en slät frosting. Smaka av och tillsätt ev. mer florsocker om du vill ha den sötare eller om konsistensen är för lös.

1 dl dulce de leche
1/2 dl grovhackade, salta jordnötter

Dela brownien på mitten så du får två bottnar. Dela sedan den ena delen ännu en till gång på mitten, på längden, så du nu har tre bottnar. En lite tjockare och två tunnare.

Lägg det tjockare bottnet på ett fat och bred på dulce de leche och strö över jordnötter. Lägg på det andra bottnet. Bred på chokladtryffel och lägg sedan på det sista bottnet. Spackla tårtan med jordnötsfrosting, men spara lite till dekoration. Lägg den resterande frostingen i en spritspåse och spritsa sedan ut små ”rosetter” ovanpå, jag har använt mig av en stängd stjärntyll. Garnera tårtan enligt tycke, jag ringlade på lite dulce de leche och chokladtryffel på frostingen, satte på några jordnötter och dekorerade kanten med hackade jordnötter.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

4 kommentarer

 1. Hipp Hurra!! och Grattis till din fina blogg! Kikar in här emellanåt och frestas av dina smarriga bakverk.
  Fortsätt ditt fina arbete! Kram Birgitta

 2. Matilda skriver:

  Tack så himla mycket!! 🙂

 3. Cornelia Ekvall skriver:

  Grattis! Ser ut som en supergod tårta! 🙂

 4. Matilda skriver:

  Åh tack du! 🙂

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.