Morotskaka med karamelliserade nötter, limefrosting och morotschips

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Morotskaka, en älskad klassiker och något av det godaste jag vet!! Det är något visst med morotskakan, hur enkel den än är, är den ändå så himla smarrig. Den här gången tänkte jag i alla fall ”piffa upp” den lite och då fick den karamelliserade nötter i smeten som ger lite crunch, lime i frostingen så den blev riktigt fräsch och morotschips som dekoration, vilket är en supersnygg detalj men riktigt goda med.

Morotskaka med karamelliserade nötter, limefrosting och morotschips:

18 cm i diameter

Karamelliserade nötter:

1/2 dl strösocker
1 msk vatten
ca 2 dl nötter (ex. cashew, pekan, mandel- och hasselnötter)

Smält sockret i en stekpanna. Låt det smälta utan att man rör om, när sockret börjar smälta och bli gyllenbrunt – rör om och tillsätt vattnet. Var försiktig för det bubblar mycket! Rör ner nötterna och rör om så sockret täcker alla nötter. Häll ut på ett bakplåtspapper, sära lite på nötterna och låt stelna. Grovhacka nötterna. Om du vill ha hela karamelliserade nötter som dekoration ovanpå kakan är det bara att doppa dom skilt i sockret till att börja med, före du lägger i resten av nötterna.

Kaka:

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl rypsolja
ca 3 dl morotspuré (kokt och puréad morot)
1 dl karamelliserade, grovhackade nötter

Sätt ugnen på 175°c. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna i en skild skål och rör ner i äggvispet tillsammans med oljan och morotspurén. Rör till sist ner de grovhackade nötterna. Smöra och bröa en springform, 18 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50 min – 1 h. I slutet av gräddningen kan formen flyttas uppåt till mitten av ugnen. Låt kakan kallna.

Limefrosting:

75 g mjukt smör
2 – 3 dl florsocker
200 g färskost
rivet skal av 1 lime
1 krm vaniljpulver

Vispa först ihop smör och florsocker så det inte finns några risk för smörklumpar i frostingen. Tillsätt färskosten, limeskal och vanilj och vispa snabbt ihop till en slät frosting.

Morotschips:

1 morot
florsocker

Sätt ugnen på 100°c. Skala moroten och skiva sedan tunna tunna skivor av moroten med en potatisskalare, osthyvel eller mandolin, vad som än fungerar bäst. Lägg morotsskivorna på ett bakplåtspapper och pudra på florsocker. Torka i ugnen ca 2 h tills moroten är alldeles torr och krispig.

Dekor:

hackade karamelliserade nötter
hela karamelliserade pekannötter
morotschips
myntablad

Spackla på frostingen runt hela kakan, spara ev lite till att spritsa med ovanpå. Dekorera enligt tycke.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Den här morotskakan både låter och ser god ut! 🙂

  2. Matilda skriver:

    Tack! 🙂 Riktigt saftig och smarrig!

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.