Chokladbollstårta

  Skrivet den   av   Inga kommentarer

Nu ska ni alla chokladbollsälskare där ute lyssna, för här kommer något ni kommer ä-l-s-k-a. Nämligen, en chokladbollstårta. Ja ni läste rätt, en tårta! Gjord helt och hållet utav chokladbollssmet. Och som kronan på verket lite chokladganache runt om. Värsta sockerkicken, men så otroligt gott så ni anar inte!

Tårtan innehåller både den klassiska chokladbollssmeten med mycket kakao och kaffe, men även en ljus variant med vit choklad istället för kakao. Mums!

Chokladbollstårta:
18 cm i diameter

Mörk chokladbollssmet:

150 g mjukt smör
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
3/4 dl kakao
4 1/2 dl havregryn
ca 1/2 dl kallt, starkt kaffe

ev. kokosflingor

Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper. Både på bottnen och runt kanten.
Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. Om den blir för lös, i med mer havregryn. Om den blir för hård, i med mer kaffe. Om du vill dekorera tårtan med chokladbollar, spara lite smet vid det här skedet.
Bred ut chokladbollssmeten i formen och ställ i frysen under tiden du gör den andra chokladbollssmeten. Rulla små chokladbollar av den undanlagda smeten och rulla dem i kokosflingor. Låt dom stelna i kylskåpet.

Ljus chokladbollssmet:

150 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
ca 5 dl havregryn
100 g vit choklad

Smält den vita chokladen i mikron eller över vattenbad. Låt svalna lite. Rör ihop alla ingredienser till en slät smet. Bred ut över den mörka chokladbollssmeten. Låt kakan stelna helt i kylskåpet.

Chokladganache:

150 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
15 g smör

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden i en kastrull. Slå över den heta grädden på chokladen. Rör om till en slät ganache, klicka i smöret och låt det smälta helt. Låt ganachen stelna tills den är bredbar. Om du vill att det ska gå fortare, ställ ganachen i kylskåpet, men ha då koll på den eftersom den stelnar snabbt!
Ta ut tårtan ut formen och lägg upp den på ett tårtfat. Spackla tårtan med chokladganachen, men spara lite ganache till dekoration. Lägg resterande ganache i en spritspåse med valfri tyll och spritsa ovanpå tårtan. Dekorera med chokladbollarna. Låt tårtan stå ute i rumstemperatur 20 – 30 min före servering så den blir mjukare och enklare att äta.

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.