Födelsedagstårta med rostad vit chokladmousse & rabarberkompott

  Skrivet den   av   1 kommentar

Jag gjorde den här tårtan för ett antal veckor sedan och det blev en riktig fullträff enligt alla som åt den. Bottnarna var smaksatta med vanilj och var även lite tjockare och kompaktare än de vanliga luftiga tårtbottnarna med endast ägg, socker och mjöl. Det gör att tårtan blir lite högre, amerikansk stil, vilket jag gillar!
Två fyllningar hade jag, den ena en vit chokladmousse. Men hör här, det var inte vilken chokladmousse som helst utan nämligen en rostad sådan. Har ni någon gång hört talas om att rosta vit choklad i ugnen? För det går faktiskt! Och galet gott blir det också. Jag brukar säga att jag tycker det smakar exakt som kolasnittar och hur gott är inte det?!
Den andra fyllningen var en enkel rabarberkompott som smakade fantastiskt ihop med moussen. Syrligt möter sött liksom.

Spacklade tårtan gjorde jag med marängsmörkräm vilket blir så otroligt mycket luftigare och bättre än en vanlig smörkräm. Det blir inte bara det där tunga med en massa smör, nej här kommer marängen in och lättar upp det hela. Lätt är det också!

Nog talat om tårtan, här kommer receptet;

Recept på bottnarna kommer härifrån, men har ändrat receptet lite och recept på marängsmörkrämen är Roy Fares.

Födelsedagstårta med rostad vit chokladmousse & rabarberkompott:
18 cm i diameter

Vaniljbottnar:

400 g vetemjöl
3/4 msk bakpulver
1 nypa salt
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 stora ägg
ca 200 g mjölk, rumsvarm

Sätt ugnen på 175°c. Sikta och rör ihop mjöl, bakpulver och salt.
Pensla en springform, 18 cm i diameter, med smält smör eller olja och klä formen med bakplåtspapper (en rundel i botten och remsor som täcker insidan av kanten, olja/smöra även pappret).
Kör smör, socker och vanilj i en assistent med vinge på hög hastighet tills smöret är vitt och fluffigt, ca 5 min. Skrapa bunkens kanter emellanåt.
Tillsätt äggen ett i taget medan maskinen går på låg hastighet. Skrapa bunkens kanter då och då.
Häll mjölblandningen i smör- och sockersmeten, varvat med mjölkblandningen, i tre omgångar. Börja och avsluta med mjölblandningen och skrapa kanterna ibland.
Häll smeten i formen och grädda bottnet i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn med en provsticka om kakan är klar. Låt bottnet svalna på galler.

Rostad vit chokladmousse:

150 g vit choklad
2 dl vispgrädde

Börja med att rosta den vita chokladen. Hacka chokladen i grova bitar , lägg i en form med bakplåtspapper och rosta chokladen mitt i ugnen på 150°c i ca 10 min. Se upp så den inte bränns, då är den inte lika god längre. Låt chokladen svalna lite och finhacka den sedan. Koka under tiden upp 1/2 dl av grädden i en kastrull. Lägg chokladen i den varma grädden och rör om tills all choklad smält. Häll upp chokladgrädden i en skål och låt den kallna och tjockna till sig. Vispa resterande grädde (1 1/2 dl) ganska hårt och rör sedan ihop vispad grädde med den kalla chokladgrädden. Förvara i kylskåpet till användning. Är även god att äta som en dessert bara som sådan!

Rabarberkompott:

3 stjälkar rabarber
1 dl strösocker

Skär rabarbern i små bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sockret och låt det koka 10 – 15 min tills det blivit en tjock kompott. Häll upp i en skål och låt kallna.

Marängsmörkräm:

200 g mjukt, rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver
75 g äggvita
110 g strösocker
1 nypa salt

Vispa smör och vanilj fluffigt i en bunke och lägg åt sidan så länge. Vispa ihop äggvita, socker och salt i en värmetålig skål över vattenbad. Vispa tills alla sockerkristaller löst upp sig. Ta från värmen och fortsätt vispa tills marängen är hård och svalnat. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät kräm. Enklast går det med en assistent, men om du inte har det funkar en elvisp fint.

Rostad rabarber:

2 stjälkar rabarber
1 – 2 msk strösocker

Sätt ugnen på 200°c. Skala ev rabarbern. Dela rabarbern i avlånga bitar,  4 – 5 cm långa, och lägg i en form klädd med bakplåtspapper. Strö på socker och täck formen med aluminiumfolie eller ett bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 10 – 15 min tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.

Chokladdekorationer:

50 g vit choklad
bärpulver, strössel, guldpulver eller något annat du vill dekorera med

Smält den vita chokladen i mikron eller över vattenbad. Gör någon sorts dekorationer av chokladen på ett bakplåtspapper. Strö på ev. dekor. Låt stelna i kylskåpet.

Dekoration:
rostad rabarber
jordgubbar
mynta
chokladdekorationer

Ihopsättning av tårtan:

Dela bottnen i tre delar. Lägg första bottnet i springformen. Bred på rabarberkompott. Lägg på det andra bottnet. Bred ut chokladmoussen. Lägg på det sista bottnet och tryck till lite försiktigt. Klä med plastfolie och låt tårtan stå i kylskåpet över natten. Nästa dag; ta ut tårtan ur formen och lägg upp på ett tårtfat. Spackla tårtan med marängsmörkräm. För att få ett fint och slätt resultat kan man först spackla en gång. Sedan lägger man in tårtan en stund i kylskåpet. Sedan spacklar man på ett nytt lager, låter det stå i kylskåpet en stund till och finslipar sedan kanterna med en varm spatel.

Dekorera tårtan med rostar rabarber, halverade jordgubbar, myntablad och chokladdekorationerna runt kanterna.

Såhär såg tårtan ut inuti. Inte direkt världens snyggaste bild, men ger er åtminstone en bild av hur det såg ut!

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

1 kommentar

  1. Fin, fin tårta! Ser oerhört läcker ut! I helgen bakade jag dina rabarberbullar. Blev riktigt fina och goda 🙂 Kika gärna in i Min Lilla Kokvrå, länkar till dig idag! Ha en fin dag! / Birgitta

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.