Midsommartårtan 2015

  Skrivet den   av   2 kommentarer

Då var midsommar över för i år och det firades med en mycket mycket god tårta må jag säga! Mandel, rabarber, vit choklad, mynta, kokos, jordgubbar och lime. En salig blandning men allt så himla gott ihop. Båda mousserna är även gelatinfria, vegovänlig!!

Midsommartårta
Jordgubbs- och vit chokladmoussetårta
18 cm i diamater

Mandelbotten:
2 ägg
1 dl strösocker
100 g mandelmjöl
1 tsk maizena (majsstärkelse)

Sätt ugnen på ca 175°c. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mandelmjöl och maizena, rör till en slät smet. Klä en springform, 18 cm i diameter, med bakplåtspapper i bottnen och smöra kanterna. Häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min tills den blivit gyllenbrun och den är torr inuti. Låt svalna.

Rabarberkompott:
3 stjälkar rabarber
1/2 dl strösocker
1/2 dl gelésocker

Skala och skiva rabarbern i små bitar. Lägg i en kastrull med båda sockersorterna. Låt koka tills det blivit en tjock kompott. Häll upp i en skål och låt kallna helt och hållet.

Vit choklad- och myntamousse:
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
12 myntablad

Hacka chokladen och lägg i en skål. Låt grädden sjuda i en kastrull tillsammans med myntan precis till kokpunkten, grädden ska inte koka. Slå grädden över chokladen och vispa till en slät smet. Kör med en stavmixer så myntan blir finfördelad. Låt chokladsmeten svalna och lägg sedan i kylskåpet över natten. Dagen efter, vispa upp till en mousse.

Kokosmaräng:
1 äggvita
3/4 dl strösocker
1 dl kokosflingor
1 tsk maizena

Sätt ugnen på 175°c. Rita upp en 18 cm i diameter stor ring på ett bakplåtspapper. Vispa äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning på högsta hastighet. Vispa till hård maräng. Rör ner kokos och maizena. Bred ut marängen på bakplåtspappret. Grädda bottnen mitt i ugnen 15 min. Låt svalna.

Jordgubbs- och limemousse:
200 g färska jordgubbar
rivet skal av 1 lime
saft av 1/2 lime
1 – 1 1/2 dl gelésocker
1 1/2 dl vispgrädde

Ta bort det gröna och dela jordgubbarna. Lägg i en kastrull tillsammans med limeskal- och saft. Låt jordgubbarna koka tills de blivit ett mos. Tillsätt gelésockret och låt koka ihop ett par minuter. Häll upp jordgubbsmoset i en skål. Låt svalna och lägg i kylskåpet för att stelna till sig lite. Vispa upp grädden och vänd ihop jordgubbsmoset med grädden. Rör till en slät mousse.

Även:
5 – 6 färska jordgubbar

Dekorering:
vit choklad
färska jordgubbar
myntablad
syrenblommor

Smält den vita chokladen i en skål i mikron eller över vattenbad. Rita upp en 18 cm i diameter stor ring på ett bakplåtspapper. Ringla den smälta chokladen på bakplåtspappret till en snyggt mönster. Jag gjorde ringar som ni ser. Låt stelna i kylskåpet och lossa sedan försiktig från pappret. Enklast går det om du precis före lägger chokladen i frysen och sedan lossar det från pappret.

Ihopsättning:
Lägg plast eller bakplåtspapper runt kanten på formen så det blir bättre stöd. Lägg i mandelbottnet. Skiva jordgubbarna och placera ut längst hela kanten. Bred ut rabarberkompotten ovanpå. Bred på chokladmoussen. Lägg sedan på kokosmarängen. Till sist brer du ut jordgubbsmoussen. Täck med plastfolie och lägg i kylskåpet minst 4 timmar, helst över natten så mousserna hinner sätta sig. Ta ut tårtan ur formen och lägg upp på ett tårtfat. Lägg chokladdekoren ovanpå. Dekorera med halverade jordgubbar, myntablad och syrenblommor.

Förvara i kylskåpet och ta ut precis före servering.
Ät och njut – gärna med lite extra jordgubbar på sidan!

//Matilda


Bloggare: Matilda

Mitt namn är Matilda och är en 20-åring bosatt i Finland med ett brinnande intresse för bakning och matlagning. Nybliven kock till yrket och på väg att bli konditor. Två stora drömmar jag har är att ge ut en alldeles egen kokbok och att öppna ett konditori.

2 kommentarer

  1. Madeleine skriver:

    Vilken elegant och vacker tårta! Ser jättegod ut! 🙂

  2. Matilda skriver:

    Åh men tack du! Din midsommartårta var inte dum den heller 😉

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.